Peste doua milioane 200 de mii de persoane au fost chestionate în cadrul recensământului populației, care are loc în această perioadă în Republica Moldova. Potrivit Biroului Național de Statistică, raioanele cu cei mai mulți locuitori recenzați sunt Anenii Noi, Glodeni și Ungheni. La polul opus sunt municipiile Bălți și Chișinău. Între timp, și cei din conducerea țării au răspuns la întrebările recenzorilor și au îndemnat populația să participe activ la recensământ.

Publicat:04.06.2024, 21:23

Președintele Maia Sandu a postat un filmuleț pe pagina sa de facebook cu momentul în care răspunde la întrebările recenzorului. Clipul video este însoțit de un mesaj prin care cetățenii sunt îndemnați să participe la recensământ.

`-Care este cel mai înalt nivel de studii finisat de dvs?
-Masterat. Mulțumesc mult pentru ceea ce faceți și sper să avem un exercițiu complet.”

Și premierul Dorin Recean a postat zilele trecute o fotografie pe internet cu recenzorul care i-a bătut la ușă, încurajând oamenii să răspundă la întrebări. Potrivit Biroului Național de Statistică, până la data de două iunie au fost chestionate peste 2 milioane 200 de mii de persoane.

PERSOANE RECENZATE

TOTAL – 2 MILIOANE 230 DE MII

Printre raioanele cu cele mai multe persoane și locuințe recenzate se numără Anenii Noi, Glodeni și Briceni, iar municipiile Bălți și Chișinău sunt cu cea mai mică rată de participare. Și pentru că suntem în perioada vacanțelor, BNS îndeamnă cetățenii care merg peste hotare și doresc să fie recenzați înainte de plecare să sune la linia verde afișată pe ecran. 

Recensământul a început pe data de 8 aprilie și ar urma să se încheie pe 7 iulie. Procesul este organizat cu scopul de  a obține date statistice privind numărul și distribuția teritorială a populației și locuințelor. Persoanele care refuză sa participe la recensământ pot fi amendate cu 2500 de lei.