NATO a marcat azi 75 de ani de la înfiinţare, printr-o ceremonie care a avut loc la cartierul general din Bruxelles. In mesajul de deschidere secretarul general a reamintit ca Europa se confrunta cu un razboi la o scara pe care o credea istorie. Evenimentul a fost urmărit de colega noastră Iuliana Maranciuc, care se află la Bruxelles.

Publicat:04.04.2024, 17:07

Iuliana MARANCIUC, REPORTER PRO TV:  “Ceremonia aniversării celor 75 de ani de la înființarea Alianței a avut loc în această dimineață, în zona Agora din cadrul cartierului NATO. Este vorba de clădirea din spatele meu, unde presa nu a avut acces. Prezenți au fost doar ministri de externe ai Alianței și alți oficiali. Evenimentul a început cu intonarea imnului NATO.”

Alianţa Atlantică este mai puternică, mai unită şi mai mare decât oricând, având astăzi 32 de membri, a declarat secretarul general al NATO la deschiderea ceremoniei  de la Burxelles de la sediul Aliantei.

Jens STOLTENBERG, SECRETARUL GENERAL AL NATO: Astazi NATO este mai mare, mai puternică și mai unită ca niciodată. La început erau 12 membri, astăzi avem 32. Asta înseamnă că facem ceva corect.”  

Au urmat mai multe discursuri ale aliaților în care toți ca unul au spus că NATO este mai puternică și mai unită.

Rob BAUER, PREȘEDINTELE COMITETULUI MILITAR NATO:  “În toată Europa și America de Nord, 3,5 milioane de bărbați și femei în uniforme ridică susțin un scut împotriva agresiunii.”

Krisjanis KARINS, MINISTRUL LETON DE EXTERNE:  Astăzi suntem extrem de puternici pentru că suntem împreună. Să nu uităm de ce muncim împreună, lucrăm împreună pentru a proteja libertățile fundamentale.”

Ceremonia de la cartierul NATO a culminat cu tăierea unui tort aniversar.

Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord a fost înfiinţată la 4 aprilie 1949,ca răspuns la temerile tot mai mari că Uniunea Sovietică reprezenta o ameninţare militară la adresa democraţiilor europene. În centrul său se află conceptul de apărare colectivă, acela că un atac asupra unui membru este considerat un atac asupra tuturor. După 75 de ani, NATO are 32 de membri. Cei mai noi doi membri ai alianţei, Finlanda şi Suedia, au aderat ca răspuns direct la invazia Rusiei în Ucraina în 2022.  NATO este acum ameninţată de războiul din Ucraina, un conflict nemaiîntâlnit pe teritoriul european de la cel de-al Doilea Război Mondial, dar şi de incertitudinile legate de implicarea Americii în Europa.

Iuliana MARANCIUC, REPORTER PRO TV: “Ieri în prima zi a reuniunii de la Bruxelles, miniştrii ţărilor din NATO au convenit să planifice un rol mai important al alianţei în coordonarea asistenţei de securitate şi a instruirii militare pentru Ucraina. Ministrii de externe au discutat despre acordarea unui ajutor militar de 100 de miliare de dolari pentru Ucraina, dar o decize finală va fi luată în iulie la summitul de la Washington. De la Bruxelles.”