A fost scandal ieri la Moldasig, dupa ce membrii Comisiei Nationale a Pietei Financiare au venit la compania de asigurari ca sa puna in aplicare decizia de a prelua administrarea acesteia. Actionarii companiei insa nu le-au permis sa intre, asa ca la fata locului a fost chemata politia. Veceaslav Platon, care este unul dintre actionari, ne-a spus ca decizia comisiei este una ilegala, iar in spatele ei ar sta Vlad Plahotniuc si Ilan Sor.

Publicat:21.11.2020, 18:45

Ieri seara, reprezentantilor Comisiei Nationale a Pietei Financiare, nu li s-a permis sa intre la Moldasig, conducerea companiei facand trimitere la un act de contestare in judecata a deciziei comisiei. La fata locului a fost chemata politia, care ne-a spus ca altercatii nu au fost. Unul din actionarii Moldasig, Veaceslav Platon ne-a spus ca decizia Comisiei Nationala a Pietei Financiare de a prelua administrarea companiei este ilegala. Potrivit lui Platon, compania Moldasig este stoarsa de bani de mai multi ani prin influentele lui Vlad Plahotniuc si a lui Ilan Sor.

Veaceslav PLATON, OM DE AFACERI: “Acesti hoti si banditi au decis din nou sa acapareze compania, indiferent de decizia judecatoriei. Intr-un mod obraznic, incalcand toate normele, ei au instaurat din nou administratia. Ei trimit acolo oameni, care ca lacustele, fura totul si nu lasa nimic, iar apoi, statul se va rasplati. Si aceasta schema lucreaza nu pentru prima data.”

Potrivit lui Platon, o parte din banii extrasi din companie au ajuns la compania concesionara  aeroportului Chisinau, Avia Invest, iar actionarii au decis sa-si recupereze datoria, fiind vorba despre 40 de milioane de lei.

Veaceslav PLATON, OM DE AFACERI: “Moldasig a incercat sa caute bani, 40 milioane lei din compania “AVIA Invest”. In rezultatul acestei cautari, aeroportul putea sa revina sub controlul statului. Dar pentru ca asta nu il aranja pe domnul Sor, dar si pe domnul Plahotniuc, el i-a atras pe vechii complici, ca sa se conduca dupa un principiu bine gandit, precum ca comisia trebuie sa aprobe pe cineva.”

De cealalta parte, compania Avia Invest care gestioneaza aeroportul International Chisinau a mentionat intr-un comunicat ca Platon incearca sa preia aeroportul.

“Catalogam aceste declaratii si atacuri din partea lui Veaceslav Platon drept o incercare a acestuia de a obtine, prin cai ilegale, resurse financiare care nu-i apartin de drept. Cel mai probabil, Veaceslav Platon incearca sa agoniseasca veniturile ratate in cei cativa ani de puscarie, insa compania “Avia Invest” nu va ceda in fata presiunilor si este pregatita sa faca fata tututor atacurilor, apeland inclusiv la instantele si curtile de rbitraj international", au declarat cei de la Avia Invest.

 Acum doua saptamani, instanta de judecata a decis sa treaca administrarea companiei “Moldasig” in gestiunea a doua companii de audit. Insa Comisia Nationala a Pietei Financiare a decis ca aceste firme nu corespund cerintelor si a anuntat ca incepand cu 20 noiembrie, va prelua administrarea “Moldasig”. Printr-un comunicat de presa emis ieri seara de CNPF, se mentioneaza ca:

“Comisia isi exprima dezacordul fata de modul de contestare a actului administrativ emis de autoritate, de catre Confidential-Audit, acesta prezentand cereri scrise “pe genunchi”, ceea ce este absolut detestabil si descalificant, desconsiderator si neglijent, brutal si batjocoritor, nu pur si simplu la adresa regulatorului, dar in general, la adresa statului propriu-zis.”

Jurnalistul Ion Preasca, sustine ca problema “Moldasig” a inceput acum cativa ani.

Ion PREASCA, JURNALIST:  “Trebuie sa privim ceea ce s-a intamplat in ultimii sapte ani pe piata de asigurari. Faptul ca a aparut acum Veaceslav Platon, se stie ca din 2012 el era actionar majoritar al “Moldasig”. Ulterior, actiunile lui au fost blocate de catre CNPF, apoi a fost pus sechestru de catre procuratura si conform unei decizii a instantei ele urmau sa fie vandute. Logic este ca el urmeaza sa revina in proprietatea acestei companii, este clar ca aici intre timp s-au schimbat multe lucruri si piata e altfel administrata.”

Avocatul fostului lider PD, Vladimir Plahotniuc ne-a spus ca inca nu a reusit sa discute cu clientul sau despre acest subiect si deocamdata nu poate comenta cele intamplate. Iar avocatul lui Ilan Sor nu ne-a raspuns la telefon.