Astazi a inceput imunizarea cu Sputnik V in capitala, la mai bine de o saptamana de cand vaccinul a ajuns in tara. La un centru al medicilor de familie, unde preparatul a fost administrat, s-au facut cozi. Sputnik V este aprobat de Agentia Medicamentului, dar nu e recomandat de OMS. Intre timp, vaccinurile CoronaVac si Sinopharm, livrate saptamana trecuta, raman in depozitul ANSP.

Publicat:04.05.2021, 20:34

Ludmila Cerececia este pensionare si spune ca a asteptat pana sa se poata imuniza cu Sputnik V.

Ludmila CERECECIA, PENSIONARA: “Eu am asteptat vaccinul rusesc, sunt si eu rusoaica. Nu am auzit nimic de rau despre el. Am venit ca la sarbatoare.”

Zeci de oameni asteptau randul sa se imunizeze in holul centrului medicilor de familie nr.11 din sectorul Riscani.

 “Pentru fiecare persoana este o ampula aparte, doza merge aparte pentru fiecare persoana.  Ele in primul rand se dezgheata, la temperatura camerei, dupa se pun la frigider si trebuie administrate nu mai tarziu de doua ore.

Coada s-a format si afara.

 “ Eu am fost bolnav si acum trebuie sa ma vaccinez. 

-Cu care vaccin?

-Sputnik.

-Dar de ce cu Sputnik?

-Fiindca eu cu Rusia am fost si cu Rusia am sa fiu.”

 “ Eu nu stiu, asa s-a primit. Eu sunt medic, de asta eu stiu toate plusurile si minusurile.”

In cateva ore la acest centru au fost imunizate peste o suta de persoane.

Lidia IURKOVSKI, MANAGERUL CMF. 11, RISCANI: “Sunt persoane din etapa a doua, adica persoanele de peste 60 de ani si mai tinere care sunt cu comorbiditati. Noi am avut 4 lucratori medicali care au solicitat Sputnik si astazi au fost vaccinati.” 

La centrul municipal de vaccinare astazi a fost adus abia frigiderul unde va fi pastrat prepartul rusesc, care ar putea ajunge aici in cateva zile. 

Primele 71 de mii de doze de Sputnik V au ajuns in tara acum aproape 2 saptamani, iar vinerea trecuta a fost livrata a doua transa.

La sfarsit de februarie Agentia Medicamentului a autorizat vaccinul rusesc, pe cand acesta nu a fost calificat de OMS si este inca pe lista de asteptare. Intre timp, reprezentantii ministerului Sanatatii spun ca cele 100 de mii de doze de vaccin CoronaVac, cumparate din bani publici, fara sa fie anuntat pretul, nu au fost distribuite deocamdata. Si cele 150 de mii de doze de vaccin Sinopharm, donate de China, sunt tinute in depozitul ANSP. 

Preparatul nu este recomandat nici de OMS si nici autorizat de Agentia Medicamentului de la noi. Autoritatile nu ne-au raspuns la intrebarea de ce preparetele nu sunt distribuite si utilizate.