Cand vine vorba de carnea la gratar gusturile se discuta, deoarece fiecare are propria reteta. Ca sa-ti iasa cel mai bun gust insa, e important sa stii cum sa-l faci. De la bucatarii sefi aflati care sunt cele mai bune trucuri pentru un gratar perfect, pe care il puteti face chiar maine.
Astazi, amatorii de gratare ne-au spus ca nu se aventureaza sa experimente atunci cand vine vorba de gratar asa ca pregatesc si intorc carnea care sfaraie deasupra asa cum au vazut la parinti si bunici.
Ca sa-ti iasa cel mai bun gust insa, e important sa stii cum sa o faci. Secretul ar fi in dozarea potrivita. Bucatarii ne recomanda sa nu exageram cu marinatul, pentru ca gustul carnii sa ramana autentic. Sarea, piperul, uleiul de masline si rosmarinul sunt ingredientele de baza.
Chef DAVID: “Orice marinat, improvizati cum doriti numai nu adaugati sare. Sarea se adauga in ultimul moment.”
Astazi, Chef David ne-a pregatit un piept de curcan, pe care ni l-a servit cu legume la gratar. Carnea de porc, curcan sau de gaina trebuie sa fie bine pregatite.
Chef ANDREI: “Sare, piper negru, putin rosmarin, oregano, putin suc de lamaie. Si inainte de a-l arunca pe gril putina coarja de lamaie.”
Daca micii trebuie sa fie bine facuti, la carnea de vita regulile de schimba. Cu cat e mai in sange cu atat e mai sanatoasa.
Chef DAVID: “Carnea este aruncata doar cateva secunde pe gratar, ramane in interior la temperatura camerei si e doar steake-ul semicrud.”
Vita poate fi servita in 5 moduri. De la Blu, varianta cea mai cruda, pana la well-done-coapta bine.
Chef DAVID: “Apasand partea aceasta ne imaginam cum ar trebuie sa fie steakul de genul unu, categoria raw. Daca unim doua degete si apasam, este un muschi mai vanjos, aici categoria medium raw, aici e medium, aici e mediul-well si well-done. Deci e foarte simplu.”
Legumele se condimenteaza cu sare, piper, ulei de masline...
“Voi adauga si putin chimen, pentru un miros mai specific.”
Alte legume, precum ceapa, de exemplu, pot fi invelite in staniol si lasate chiar langa jaratec, sa se faca încet. La final, vor avea un gust senzational promite bucatarul. Pofta buna.