Avand niste preocupari deloc caracteristice majoritatii tinerilor, a plecat din tara la 18 ani, iar recent a devenit membru al primului in istorie Grup Consultativ de Tineret pe Schimbari Climatice pe langa Secretarul General al ONU. Este vorba despre Vladislav Kaim, un tanar de 24 de ani din Chisinau, care, dupa scoala a plecat in strainatate. A fost foarte activ mereu si interesat de rezolvarea unor probleme globale, ceea ce l-a si adus in aceasta functie.

Publicat:02.08.2020, 18:36

Vladislav KAIM, MEMBRU AL GRUPULUI CONSULTATIV AL SECRETARULUI GENERAL ONU: „Am plecat din Moldova in 2014, atunci cand a inceput studiile de bacalaureat la Universitatea de Stat de Relatii Internationale in Moscova. Iar in 2019 a inceput studiile de master in economie internationala la Universitatea din Lund in Suedia. Si acum ma aflu aici.”

Chiar din primul an de studii, avand 18 ani, impreuna cu alti colegi, la fel de perseverenti, s-au implicat in proiecte care aveau ca obiectiv reducerea saraciei in diferite regiuni ale lumii. Acestia sensibilizau tinerii, avand scopuri bine definite de obiectivele ONU. De exemplu, ...

SCOPURI PRINCIPALE

   • de a obtine educatie universala primara

   • de a promova egalitatea dintre sexe si drepturile femeii

   • de a reduce mortalitatea copiilor

   • de a combate HIV/SIDA, malaria si alte boli

   • de a asigura stabilitatea mediului inconjurator si de a crea un parteneriat global pentru dezvoltare.  

Vladislav KAIM, MEMBRU AL GRUPULUI CONSULTATIV AL SECRETARULUI GENERAL ONU: „M-am implicat in lucrarile grupului major pentru copii si tineret in cadrul ONU. In speta, am lucrat asupra obiectivului de dezvoltare durabila numarul 8. Cresterea economica si joburi. Dupa care am fost invitat sa fac parte din Yangon. Este reprezentanta oficiala a tineretului pe langa conventia  cadru a ONU pentru combaterea schimbarilor climatice. Cel mai important for international de mediu.”

Apoi a fost delegat in calitate de candidat pentru a face parte din grupul consultativ de tineret pe langa secretarul general pe problemele schimbarii climatice a ONU.  

Vladislav KAIM, MEMBRUL AL GRUPULUI CONSULTATIV AL SECRETARULUI GENERAL ONU: „Am trecut o selectie interna de vreo 40 persoane. Au fost selectate trei, dupa care decizia finala asupra componentei grupului i-a revenit personalului excelentei sale Antonio Guterres si am fost onorat sa fiu selectat.”

Recunoaste ca desi a tins mereu spre atingerea de noi culmi ale succesului, acest lucru l-a surprins si i-a trezit un mix de emotii: bucurie, mandrie, dar si responsabilitate.

Vladislav KAIM, MEMBRU AL GRUPULUI CONSULTATIV AL SECRETARULUI GENERAL ONU: „De obicei, cand este vorba de procese de guvernanta a proceselor internationale in domeniul schimbarilor climatice, vocea Europei de Est, de obicei nu era tocmai cea mai auzita si aceasta posibilitate este o sansa acordata de catre secretarul general nu doar mie personal, dar si tineretului din tara noastra, din regiunea noastra ca atare de a se manifesta ca contribuitori importanti pentru a schimba cursul dezvolatrii globale intr-o directie mult mai sustenabila decat a fost pana acum.”

In continuare, Vladislav isi propune sa lucreze la proiecte pentru dezvoltarea economica cu implicarea oamneilor, dar sa reduca cat mai mult degradarea mediului . Acesta isi doreste ca tinerii de la noi sa se implice si sa contribuie la crearea locurilor de munca durabile, dar care sa afecteze cat mai putin mediul. Vladislav indeamna tinerii sa fie perseverenti, pentru ca... drumul spre succes este deschis tuturor.

Vladislav KAIM, MEMBRU AL GRUPULUI CONSULTATIV AL SECRETARULUI GENERAL ONU: „Eu as vrea sa spun tuturor tinerilor din RM si din diaspora ca drumul acesta este deschis pentru fiiecare dintre ni. Si acest drum este important sa fie inceput cu pasi mici, cu implicare la nivel local, crescanda. Trebuie sa intelegem ca in aceasta sfera, multe lucruri pot merge nu asa cum va doriti, dar asta nu este un pretext pentru a le abandona. Problemele care stau acum in fata noastra a tuturor sunt extrem de complicate, dar nimeni in afara de noi nu are capacitatea sa le rezolve.”