Au trecut mai bine de cinci luni de cand societatea, mass-media, dar si autoritatile erau in stare de alerta totala. In ziua de 7 octombrie a anului trecut, de la ora la ora, tot apareau stiri ca in Zona de Securitate structurile de forta de la Tiraspol rapesc cetateni ai Republicii Moldova. Patru persoane au fost furate in acea zi, din fericire doua dintre ele, un politist si un angajat al Agentiei Servicii Publice, au fost eliberate. Doi barbati, insa, stau in detentie ilegala in stanga Nistrului si pana astazi. Adrian Glijin, tatal a trei copii, a fost victima numarul doi in lista Tiraspolului.

Publicat:23.02.2021, 15:09

„Sunt cinci luni de cand feceoru meu a fost rapit si sta inchis in Tiraspol. De unde am aflat ca a fost rapit? Deci, pe data de 7 octombrie el era cu vitele pe camp, deoarece se ocupa cu cresterea vitelor asta e un business la familie, o sursa de existenta, in jur de ora 1 pe malul Nistrului o masina necunoscuta s-a oprit, ei luase pranzul si strangeau vesela, din masina au iesit persoane in firma militara fara nicio identificare in masti si primul lucru care l-au spus e ste sa stea cu fata in jos. L-au urcat in masina si de atunci feciorul meu este, nu as spune ca este arestat dar este rapit.” 

Vera Glijin, profesoara de la Sanatauca, care pana la inceput de octombrie era cunoscuta pentru faptul ca toata viata a vorbit copiilor din sat si regiunea transnistreana despre drepturile acestora, importanta lor si mecanismele de aparare,  s-a pomenit intr-o situatia in care drepturile ei sunt incalcate. Acum ea este cunoscuta ca mama care incearca sa-si elibereze fiul. De atunci, femeia traieste un cosmar continuu: a trecut prin perchezitii si umilinta si este gata sa le mai indure doar pentru a-si elibera fiul.  

La ora doua de noapte imi suna nora ca masina care l-ar fi furat pe Adrian sta la poarta ei si ce sa faca, care e situatia in cazul de fata ca sa gasim un avocat ca sa trimitem la 2 de noapte nu e real si nici nu stiu cum sa-l caut in perioada de noapte ei au facut o perchezitie pana dimineata. Dupa aceea la ora 14 si ceva ma suna pe mine la ore pe telefonul transnistrean si ma intreaba cand vin acasa, desigur ca eu am stiut ca eu sunt asteptata. La 2:45 cum am intrat in apartament pana la ora 19:15 minute ei au iesit din casa o perchezitie totala, calculatoare mi s-au luat procesorul de la calculatorul de masa la fel telefoanele la fel, o perchezitie ei si oleaca mobila au mai deteriorat cu toate ca pana acum sta… asa oleaca bine.

Au un stil de  a lucra… uite eu sunt oleaca rau si uite eu sunt oleaca bun. „Ca eu nu o sa-mi mai vad feciorul si nici un stiu daca o sa-l vad daca o sa-mi ajunga ani pentru ce i-au incriminat ei.. si ca le e jale de mine si de nepotica. Eu i-am intrebat de acum sunteti si judecatori? deci aveti dreptul sa-mi spuneti si articolul si cati ani o sa ii dati.

In tot acest timp familia, dar si aparatorii lui Adrian nu au reusit sa afle ce i se incrimineaza, pe ce asa-numit articol din Codul Penal ilegal este detinut. Totul este ascuns sub sintagma de informatii secrete. 

Au trecut 5 luni de la rapirea lui in stanga Nistrului unicul raspuns pe care il avem  si pe el putem sa ne bazam pentru ca nu putem spune ca este oficial, dar vine pana la urma de la o structura din stanga Nistrului, care spune ca el in prezent sau cel putin la data veniri raspunsului, in decembrie, era detinut in penitenciarul 3 din Tiraspol. El in acest penitenciar a venit la 21 octombrie, nu este clar unde a fost detinut pana la aceasta data.

Mai mult ca atat, Adrian nu ar fi fost anchetat pana acum de niciun pseudo-procuror din regiune, iar vreun document care ar explica motivul detentiei acestuia nu a fost prezentat de structurile de la Tiraspol.

Mama lui Adrian marturiseste ca nu stie cine duce anchetarea deoarece unde nu s-ar duce ii spun ca e cu grif secret „si spun ca feciorul meu este tradator de tara cu toate ca fiul meu a lucrat padurar! El armata nu a facut din motive de sanatate si nu stiu ce secrete poate sa cunoasca fiul meu despre transnistria sau despre sistemul lor si ce poate sa tradeze. In militie si in politie el niciodata nu a activat.

„Izolare absoluta”

Avocat Promo-LEX constata ca pe malul stang se contureaza si o alta problema foarte mare. „Izolarea absoluta, totala, nimeni nu are acces in regiune mai ales acum pe timp de pandemie cand cei de la Tiraspol au pretext suplimentar de a nu oferi acces rudelor altor persoane terte nici nu mai vorbim de o monitorizare independenta din partea anumitor organizatii fie nationale fie internationale. In aceasta situatie rudele nu stiu absolut nimic.”

 Mama lui Adrian Glijin spune ca in perioada de 5 luni nu s-au vazut, nu s-au sunat, nu au vorbit. 

„Eu incerc, nu ca sa presez, dar incerc sa conving ca eu trebuie sa il vad. Am dreptul de al vedea si cu parere de rau.. totul merge spre aceea ca este o lege, ca este un decret emis de „presedintele tarii” in legatura cu CoronaVirus, ca persoanele care au rude nu pot sa ii vada pe cei care sunt in izolator.”

In tot acest timp, pe malul drept autoritatile constitutionale, in lipsa unor mecanisme reale de aparare a victimelor si cele de sanctionare a persoanelor vinovate, au deschis un dosar penal care, de la Procuratura raionului Floresti a ajuns la Chisinau, la Procuratura pentru Combaterea Criminalitatii Organizate si Cauze Speciale, insa fara rezultate.

Pavel CAZACU: „Imediat, ca urmare a informatiilor din mass media ca urmare a plangerilor noastre, a fost deschisa o cauza penala pe faptul rapirii de catre doua sau mai multe persoane si uzurparea de calitati oficiale. Cunoastem ca atat delegatia Republicii Moldova in Comisia Unificata de Control a insistat sa abordeze aceasta problema, insa, cu regret cunoastem situatia functionalitatii CUC care de cateva luni bune nu poate sa discute inclusiv probleme grave inclusiv ce se refera la rapiri.”

CITESTE MAI DEPARTE PE ZONADESECURITATE.MD