Sa stam in bataia aerului conditionat, in zilele toride, este tot ce ne dorim. Trebuie sa stiti, insa, ca daca stati prea mult expus curentului de aer racoros, riscati sa ajungeti direct la spital. Medicii avertizeaza ca puteti avea probleme respiratorii, alergice si, cel mai grav, neurologice.

Publicat:14.08.2018, 08:14

Angela POPA, MEDIC ACUPUNCTOR

"La punctarea locala a muschisorilor are loc secretia asa-numitor substante biologic active. Si iata aceste substante au actiune locala antiinflamatorie, de diminuare a spasmului muscular, de ameliorare a microcirculatiei sangvine locale".

Maria a ajuns la proceduri de acupuntura, dupa ce a vazut ca muschii fetei, pur si simplu, au refuzat sa se miste. Din cauza curentilor de aer rece, tanara s-a trezit cu inflamarea nervului facial. 

Maria, PACIENTA: "- Nici nu mi-am dat seama cum s-a intamplat totul. M-am trezit intr-o dimineata si nu mai simteam jumatate de fata. M-am stresat, am plans."

In afara de tratamentul medicamentos, tanara are nevoie de reabilitare, pentru a nu ramane cu jumatate de fata imobila. Infipt la o anumita adancime, acul stimuleaza contractia muschiului. Procedura dureaza 20 de minute.

Angela POPA, MEDIC ACUPUNCTOR

"Pacientul poate sa simta o durere periauriculara, in jurul urechii sau dupa ureche, poate sa fie o durere de cap pe aceasta jumatate - o hemicranie, asa-numita. Deficienta de inghitire, poate, sau de masticatie. Aplicarea corecta si la timp a tratamentului complex contribuie la vindecarea rapida".

Pentru reabilitarea muschilor, sunt necesare in jur de 15 proceduri. Rezultatul se vede pe fata, cand nu mai ramane vreo urma de asimetrie. 

Maria, PACIENTA: "— Nu m-am restabilit imediat dupa prima procedura. Zi de zi, veneam la proceduri si de bucuram de fiecare muschi, ce se restabilea. In urma acestui incident, merg la birou si sting toate aparatele de aer conditionat si inchid geamurile."

 In situatia Mariei se afla alti zeci de pacienti, care au cautat racoare in aceste zile toride. 

"Mergem acasa si includem aparatul de aer conditionat."

Aparate de aer conditionat gasesti oriunde: in magazine, farmacii si localuri. Putini, insa, stiu cat de periculos este sa stai in fata lor ori sub curentii de aer. Si, daca nu va adresati imediat la medic, riscati sa nu va mai puteti trata. Peste cateva luni sau chiar saptamani de la debutul inflamatiei, muschii raman imobilizati. In afara de asta, puteti avea si alte probleme de sanatate. 

Natalia CIOBANU, NEUROLOG: "Pneumonie, agravarea alergiilor."

Specialistii ne recomanda sa nu trecem imediat de la caldura la racoare si sa setam o temperatura a aerului la climatizoare apropiata de cea de afara, iar apoi, treptat, sa racim incaperile. Totodata, nu stati in fata aparatelor de aer conditionat si nu deschideti mai multe geamuri odata, pentru a evita formarea curentilor reci de aer.