Ofiterii Serviciului Protectie Interna si Anticoruptie vin cu detalii noi privind cele trei persoane cu functii publice retinute in urma perchezitiilor la Centrul National de Transfuzie si Agentia pentru Achizitii Publice.

Ultimul update: 09.06.2021, 12:03 Publicat:09.06.2021, 11:51

Ofiterii SPIA spun ca, incepand cu luna februarie curent, in cadrul cauzei penale au fost documentate actiunile ilegale comise de catre persoane publice si persoane cu functii de demnitate publica, din cadrul CNTS, Ministerului Sanatatii, Muncii si Protectiei Sociale, persoane publice din sistemul medical, persoane juridice cu diverse forma de organizare, dar si alte persoane.

Cei de la SPIA presupun ca directorul CNTS, retinut acum doua zile, a favorizat companii pentru ca acestea sa castige la licitatiile publice pentru consumabile si produse parafarmaceutice.

"In detaliu, in cadrul algoritmului de diagnostic, la prima etapa de triere pentru tehnologia de examinare de laborator a sangelui/componentelor sanguine donate, sunt utilizate teste rapide pentru determinarea Hepatitelor, Sifilis si HIV. Aceste teste rapide, conform procedurii, trebuie procurate prin licitatie. Necesitatea testelor este semnificativa, intrucat, grosso modo, lunar este necesara o cantitate de peste 25 000 teste. De mentionat este faptul ca, in Republica Moldova exista putini distribuitori de astfel de teste.

In fapt, un agent economic, a livrat testele necesare primei etape de triere, insa reprezentantii CNTS s-au eschivat de la semnarea actelor contabile, actului de predare primire, facturilor fiscale si altor acte ce ar confirma livrarea testelor in valoare de peste un milion MDL. In consecinta, agentul economic a actionat in judecata CNTS pentru eschivarea de la respectarea clauzelor contractuale.

In cadrul sedintei de judecata, in rezultatul consultarii juristului CNTS, directorul CNTS a prezentat acte false pentru a demonstra utilizarea testelor din rezerva medicala si nu testele agentului economic castigator", se mentioneaza in comunicat.

Astfel, in pofida necesitatii ireprosabile, persoana banuita, favoriza doar un agent economic si tergiversa procedura de licitatie, astfel cauzand o eventuala circumstanta de stocare a sangelui si componentelor sanguine netestate cu potential de expirare si/sau contaminare.

Compania favorizata de directorul CNTS, fiind desemnata castigatoarea unei licitatii organizate de catre donatorul extern, urma in decursul a 100 zile, sa livreze catre IMSP Spitalul Clinic Balti un aparat de plasmafereza estimat la valoarea de 18 000 USD, se arata in comunicat.

"Astfel, pentru a insusi mijloacele financiare de la organizatorii licitatiei, administratorul companiei a primit cu acordul directorului CNTS un aparat de plasmafereza pentru a fi prezentat donatorului si beneficiarilor in cadrul ceremoniei de donatie.

Prin urmare, aparatul de plasmafereza, aflat la evidenta CNTS a fost prezentat donatorului si institutiei medicale, care aparent a reprezentat utilajul achizitionat in urma licitatiei", spun responsabili de la SPIA.

La data de 07.06.2021 au fost desfasurate 9 perchezitii in birourile din CNTS, la sediul agentului economic, in institutia medicala din Balti si in sediul unui laborator medical privat din Chisinau. In rezultatul perchezitiilor au fost ridicate telefoane mobile, calculatoare, sisteme informationale, documente care au relevanta probatorie.