Ploile puternice si grindina din ultimele zile au facut pagube in mai multe localitati din tara. In satul Dubna din Soroca aproape 500 de hectare de livezi si culturi agricole au fost distruse. Fermierii sunt disperati si spun ca pierderile cauzate depasesc un milion de lei. 

Publicat:11.06.2021, 22:28

“Iata buchetelul, toate 5 mere sunt afectate.”

Vasile Sochirca este agricultor de aproape 50 de ani si spune ca grindina i-a afectat circa 40 de hectare din livada de mere. 

Vasile SOCHIRCA, AGRICULTOR:“Eu consider ca 60, 70 % de mar ii afectat. A ramas mar neatins, care era in umbra frunzelor sau partea opusa de unde a venit grindina. Pierderile sunt de un milion si jumatate.”

Si hectare intregi de floarea soarelui si porumb i-au fost distruse de ploaie.

Vasile SOCHIRCA, AGRICULTOR:„Uitati-va cat de mult le-a afectat grindina, sper ca isi va reveni, porumbul este mai rezistent. Eu vad aici cu ochiul liber minus doua, trei tone de porumb la hectar.”

Afectat de seceta de anul trecut, barbatul spera ca in acest sezon isi va recupera pagubele. Acum acesta asteapta ca donatia de motorina din Romania sa ajunga la el ca sa isi prelucreze campurile. 

Vasile SOCHIRCA, AGRICULTOR:„Bine ar fi daca statul ar fi mai aproape de agricultori. Din ajutorul pe care l-au dat fratii nostri de peste Prut, 60 mii de tone de motorină, la suprafata de pamant pe care o am eu imi revin circa 6000 de litri de motorina.”

Au suferit pagube si satenii din Dubna, asa cum gradinile lor au fost spalate de ploi.

„ Tare mare ploaie, a stricat totul prin gradini, a rupt si cartofii, si ceapa, rasadurile.”

„Ploaia era deasa ca un perete.”
Potrivit IGSU, aversele puternice au afectat peste 100 de hectare de legume si aproape 500 de livezi in satul Cunicea, Floresti. Distruse au fost si hectare intregi de sfecla de zahar si de floarea soarelui la Ghindesti. Meteorologii anunta va ploua si in urmatoarele zile, iar maximele vor ajunge pana la 27 de grade.