Dupa o campanie electorala controversata, in Gagauzia s-a desfasurat azi turul doi al alegerilor pentru functia de bascan. Lupta se da intre candidatul partidului Sor, in adresa careia sunt acuzatii de corupere a alegatorilor, si Grigori Uzun, sustinut de socialisti. Comisia Electorala din regiune a declarat si azi ca nu sunt incalcari, desi politia ar avea probe care ar demonstra ca alegatorii au fost dusi organizat la sectiile de votare, iar stafful Partidului Sor ar fi primit bani din partea unui grup criminal organizat. Sectiile din Gagauzia se inchid intr-o ora, iar potrivit ultimelor date oficiale, prezenta la vot este de 45%.

Publicat:14.05.2023, 21:49

Pretendentii la functia de bascan al Autonomiei Gagauze au mers sa-si faca alegerea de dimineata. Candidatul sustinut de socialisti spune ca a votat pentru o viata mai buna in regiune.

Grigori UZUN, CANDIDAT INDEPENDENT:„Sa traiasca Gagauzia, in Gagauzia sa fie unitate, sa infloreasca Gagauzia si locuitorii sa se mandreasca ca traiesc in aceasta regiune.”

Iar Evghenia Gutul, inaintata de Partidul Sor, liderul caruia a fost condamnat la 15 ani de inchisoare pentru frauda bancara, a chemat oamenii sa iasa la urne pentru ca scrutinul sa fie validat.

Evghenia GUTUL, CANDIDATUL PARTIDULUI SOR:„Desigur ca asteptam validarea. Aceste alegeri trebuie sa aiba loc, pentru ca daca nu vor avea loc, un alt scrutin peste o perioada de timp presupune din nou bani ai locuitorilor din Gagauzia.”

Aceasta nu a pomenit nimic despre perchezitiile de ieri ale oamenior legii si nici nu a comentat acuzatiile referitor la incalcarile admise in campania eletorala, cum ar fi mituirea alegatorilor sau transportarea organizata la sectiile de votare. La urnele de vot a mers si actualul bascan din regiune, Irina Vlah.

Irina VLAH, BASCAN: „Vreau ca la aceste alegeri sa castige locuitorii nostri. Vreau ca in urma rezultatului alegerilor, oamenii sa ramana multumiti, iar sperantele sa fie implinite.”

Locuitorii din regiune isi pun mari sperante in noul guvernator al regiunii si spun ca isi doresc un viitor prosper, pensii mai mari si preturi mai mici in facturi.

„Pentru un viitor mai bun, astfel incat copiii nostri sa traiasca mai bine.” 

„Ca sa fie clar cine e stapanul in tara asta, ca mergem fara stapan, ca niste saraci. Merg acum sa votez pentru un om bun.” 

“Trebuie sa iesim toti la alegeri. Candidatul nostru e cunoscut si noi pentru el vom vota.”

Reprezezntantii Comisiei Electorale Centrale din regiune, care au analizat ieri sesizarea politiei privind incalcarile admise de Partidul Sor, ne-au spus ca nu e de competenta lor sa ia o decizie in acest sens. Astazi preseintele CEC din Gagauzia a spus ca la unele sectii de votare au fost depistate cateva incalcari.

Ianna COVALENCO, PRESEDINTELE COMISIEI ELECTORALE DIN GAGAUZIA:„Au fost fixate trei incalcari in sectia de votare numarul trei din orasul Comrat, precum ca alegatorii si-au fotogragiat buletinele de vot dupa ce au votat.”

Acum patru zile, politia a sesizat Comisia Electorala Centrala de la Comrat despre actiunile si incalcarile admise de Partidul Sor pe perioada campaniei electorale din regiune, cum ar fi mituirea alegatorilor si transportarea organizata la sectii, prezentand mai multe dovezi in acest sens. Ieri, ofiterii CNA au facut perchezitii la reprezentantii Partidului Sor. Ilan Sor, condamnat la 15 ani de inchisoare pentru frauda bancara, a negat acuzatiile.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.