Andrei Spinu sustine ca termenul oferit de Gazprom in care Moldovagaz trebuie sa achite platile curente este mic si ca atitudinea companiei ruse s-a schimbat. Totodata, ministrul Infrastructurii si Dezvoltarii Regioane a declarat ca Gazprom a avut propuneri necomerciale in timpul negocierilor. Declaratiile au fost facute in cadrul emisiunii IN PROfunzime.

Publicat:17.01.2022, 21:10

Andrei SPINU, MINISTRUL INFRASTRUCTURII SI DEZVOLTARII REGIONALE:"Situatia data nu se intampla pentru prima datat intre Moldovagaz si Gazprom, dar cel putin este o schimbare de atitudine a Gazpromului fata de Moldovagaz. Consider ca Gazprom trebuie sa ofere un termen mai prelungit pentru ca Moldovagaz sa-si poata achita datoriile. In zilele urmatoare Moldovagaz va contiua sa achite acel avans. Astept un raspuns din partea Gazprom."

Lorena BOGZA, PREZENTATOARE PRO TV:"De ce credeti ca a intervenit aceasta schimbare de atitudine din partea Gazprom fata de Moldovagaz?"

Andrei SPINU, MINISTRUL INFRASTRUCTURII SI DEZVOLTARII REGIONALE:"Noi credem ca este rational si justificat ca Gazprom sa ofere un spatiu in care Moldovagaz sa-si poata achita toate datoriile curente."

Intrebat daca Gazprom a avut propuneri necomerciale in timpul negocierilor, Andrei Spinu a declarat ca partea rusa a incercat sa vina cu asemenea propuneri in timpul discutiilor. Totusi, autoritatile de la noi au refuzat.

Andrei SPINU, MINISTRUL INFRASTRUCTURII SI DEZVOLTARII REGIONALE:"Unul din subiecte era sa discutam datoria dintre Moldovagaz si Gazprom de discutat intre Guvernul Republicii Moldova si Gazprom sau intre Guvernul Republicii Moldova si Guvernul Federatiei Rusa, ceea ce noi credem ca nu este corect. Aceasta datorie este una comerciala. Ea nu are nimic cu datoria Guvernului. Incercarea de a schimba discutia despre aceasta datorie si a o transmite Guvernului cred ca depaseste cadrul comercial intre Moldovagaz si Gazprom. Asta a fost unul ditre subiecte."

Lorena BOGZA, PREZENTATOARE PRO TV: "Si alt subiect? Spuneti-ne si nou a ca sa inteleg ce s-a incercat."

Andrei SPINU, MINISTRUL INFRASTRUCTURII SI DEZVOLTARII REGIONALE:"Un alt subiect care a fost si mediatizat in presa era cel despre zona transnistreana. Noi am refuzat de la inceput aceste discutii si nu am avansat pe aceste discutii. In momentul in care se incerca sa se aduca un subiect care depaseste discutia contractului la gaz, noi nu am discutat pentru ca nu tine de contract."

Au mai ramas trei zile, timp in care Moldovagaz trebuie sa achite avansul de peste 60 de milioane de dolari catre Gazprom pentru consumul de gaze din primele 20 de zile din ianuarie. Compania spune nu are acesti bani deoarece cumpara gaz mai scump decat in decembrie, dar consumatorii achita la fel. Astazi la sedinta Consiliul de Administrare al Moldovagaz, Chisinaul va cere Gazpromului amanarea platii pana la sfarsitul lunii. 

Citeste si :  Riscam sa ramanem fara gaz, daca in urmatoarele trei zile Moldovagaz nu va achita avansul de peste 60 de milioane de dolari catre Gazprom. Compania spune nu are acesti bani - VIDEO