Dupa ce s-a stins lumina in mai multe localitati din tara, Andrei Spinu a venit cu o reactie pe pagina sa de Facebook. Vicepremierul spune ca deconectarile au loc in urma bombardamentelor Rusiei impotriva sistemului energetic ucrainean. Astfel, una din liniile electrice s-a deconectat in regim automat. Spinu mentioneaza ca linia nu a fost avariata si da asigurari ca in curand cetatenii vor fi conectati la curentul electric. 

Publicat:15.11.2022, 17:30

Andrei SPINU, VICEPREMIERUL REPUBLICII MOLDOVA: "Dragi cetateni, urmare a bombardamentului Rusiei impotriva sistemului energetic ucrainean din ultima ora, una din liniile electrice care asigura transportul de electricitate pentru tara noastra s-a deconectat in regim automat (descarcarea automata a sarcinii dupa frecventa). Acest fapt a dus la intreruperi masive de energie electrica in toata tara.

Mentionez ca aceste linii nu au fost avariate, dar s-au deconectat automat ca si masura de siguranta. Moldelectrica lucreaza pentru restabilirea conectarii la energia electrica. Voi reveni cu informatii suplimentare in cel mai scurt timp."

Cu o reactie a venit si distribuitorul de energie electrica din sudul si centrul tarii. 

PREMIER ENERGY: "ICS „Premier Energy Distribution” SA informeaza ca la ora 16:37 s-a produs o deconectare avariata in sistemul de transport operat de IS Moldelectrica, fiind afectat un numar mare de consumatori.

Rugam consumatorii sa manifeste intelegere, aceasta fiind in afara ariei de gestiune a operatorului sistemului de distributie, asigurandu-i ca depunem toate eforturile pentru mentinerea alimentarii continue cu energie electrice."

Astazi, mai multe localitati din tara, printre care Singerei, Riscani, Falesti, Soroca, Edinet, Ocnita dar si in mai multe cartiere din municipiul Balti si Chisinau, au ramas fara lumina. Potrivit nordnews.md, ar fi vorba despre o pana de curent aparuta la linia electrica pe care vine electricitatea din Romania – Isaccea – Vulcanesti.