Dupa ce distribuitorii de energie electrica au cerut Agentiei Nationale de Reglementare in Energetica majorarea tarifului la electricitate, astazi responsabilii de la ANRE au facut calculele. Acestia spun ca tariful trebuie majorat, insa au taiat din poftele furnizorilor de electricitate. 

Publicat:26.01.2022, 17:25

Potrivit unui proiect publicat de Agentia Nationala de Reglementare in Energetica, tarifele pentru consumatorii Premier Energy, care distribuie energie electrica in centrul si sudul tarii, ar urma sa creasca de la un leu si jumatate, la aproape doi lei pentru un kWh si nu aproape trei, cat a cerut distribuitorul.

TARIFUL ELECTRICITATII IN CENTRU SI SUD:

ESTE: 1,51 lei/kWh

AR PUTEA FI: 1,92 lei/kWh

TARIF CERUT: 2,78 lei

TEXT PENTRU CARTON: Pentru consumatorii care cumpara lumina de la FEE Nord, distribuitor in nordul tarii, ANRE propune o majorare de la 2,04 lei/kWh pana la 2,25 lei/kWh. Asta desi compania a cerut un tarif de putin peste 3 lei. 

TARIFUL ELECTRICITATII IN NORD:

ESTE: 2,04 lei/kWh

AR PUTEA FI: 2,25 lei/kWh

TARIF CERUT: 3,06 lei

Responsabilii de la ANRE ne-au spus ca acestea sunt calculele facute de agentie, conform cheltuielilor pe care le-au prezentat furnizorii de energie electrica. Noile tarife pot fi analizate de companii pana la data de 14 februarie, cand va avea loc sedinta la care vor fi ajustate preturile. In aprilie, tariful la energia electrica s-ar putea majora din nou. Asta pentru ca autoritatile spuneau ca o data ce expira contractul cu centrala de la Cuciurgan, noul acord ar putea veni cu preturi mai mari. Centrala de la Cuciurgan asigura 80% din necesarul de curent al Republicii Moldova, iar 20% este acoperit de CET-urile locale.