ANRE vine cu unele precizari, dupa ce in spatiul public au aparut mai multe comentarii in urma aprobarii tarifelor pentru serviciul public de alimentare cu apa, de canalizare si epurare a apelor uzate. 

Ultimul update: 12.01.2023, 14:21 Publicat:12.01.2023, 14:08

„Afirmatiile promovate in spatiul public poarta un caracter vadit tendentios, bazat pe analize superficiale si argumente eronate”, sustin reprezentantii companiei. 

Totodata, cei de la ANRE spun ca tarifele pentru serviciul public de alimentare cu apa, de canalizare si epurare a apelor uzate au fost determinate si aprobate in stricta conformitate cu prevederile Metodologiei de determinare, aprobare si aplicare a tarifelor pentru serviciul public de alimentare cu apa, de canalizare si epurare a apelor uzate (aprobata prin Hotararea Consiliului de Administratie al ANRE nr. 489/2019 din 20.12.2019). Calculele finale efectuate de Agentie sunt publice (au fost plasate la compartimentul Transparenta decizionala/proiecte supuse aprobarii).

„S.A. „Apa-Canal Chisinau” in cererea definitiva de ajustare a tarifelor pentru anul 2023 a solicitat majorarea reiesind din necesarul de cheltuieli pentru activitatea reglementata in marime de 847 499,2 mii lei. Urmare a analizei efectuate de specialistii ANRE, venitul reglementat pentru anul 2023 a fost determinat in suma de 765 664,0 mii lei prognozat (cu o diferenta de 81 835,2 mii lei)”, au mai mentionat in comunicat reprezentantii Agentiei. 

Ieri, membrii Agentiei Nationala pentru Reglementare in Energetica au aprobat noile tarife pentru apa si canalizare in capitala, pentru consumatorii casnici si noncasnici.

Astfel, tarifului pentru serviciul public de alimentare cu apa s-a majorat pana la 11,12 lei. Asta desi in solicitarea de la Apa Canal Chisinau a cerut sa fie aprobat un tarif de 13,26 lei. In prezent, consumatorii casnici achita un tarif de 8,65 de lei.

Iar pentru serviciul public de canalizare tariful a crescut pana la 4,18 lei. Asta desi in solicitarea sa furnizorul a cerut sa fie aprobat un tarif de 5,94 lei. In prezent, consumatorii casnici achita un tarif de 2,04 lei.

Totodata, pentru consumatorii noncasnici tarifele au ramas cele care sunt in prezent, pentru serviciul public de alimentare cu apa 13,29 lei, iar pentru serviciul public de canalizare tariful de 11,27 lei. 

Noile tarife intra in vigoare la data publicarii in Monitorul Oficial al Republicii Moldova. 

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.