Anuntul ca de saptamana viitoare trenurile de pasageri locale si suburbane nu vor mai circula prin Moldova a starnit nemultumiri. Oamenii spun ca motivele invocate de autoritati nu sunt adevarate si ca pasageri sunt multi. Intre timp, platforma DA anunta ca a convins conducerea sa nu suspende cursele, lucru care deocamdata nu a fost confirmat de administratie.

Publicat:05.02.2021, 18:03

Chiril Copaci are 61 de ani si spune ca din Sipoteni, unde locuieste, vine mereu cu trenul la Chisinau. 

“De doua ori pe saptamana.” 

Barbatul sustine ca din cauza pensiei mici este nevoit sa munceasca, insa in sat nu are unde, astfel vine in capitala.

Chiril COPACI, LOCUITOR AL SATULUI SIPOTENI: “-Este mai ieftin cu trenul?

-Da, e mai ieftin cu mult ca la microbuz. 02:25 Pe saptamana cheltui 80 de lei.

-Dar ce salariu aveti? 80 de lei pe saptamana e mult?

-Si normal ca e mult. Luna trecuta am primit 1670 de lei salariu. Daca e sa calculam opt ture, 640 de lei trebuie numai pe drum sa dau.”

Barbatul spune ca de fiecare data cand se deplaseaza cu trenul, toate locurile sunt ocupate, iar uneori sunt si pasageri in picioare.

Chiril COPACI, LOCUITOR AL SATULUI SIPOTENI: “Nu stiu cine a hotarat ca nu sunt oameni. Daca scot trenurile, la noi e prapad. La noi in Sipoteni oamenii nu au unde lucra in alta parte, toti lucreaza la Chisinau, tineretul, sunt studenti care traiesc aici.”

Iar aceasta femeie ne-a spus ca circula cu trenul de cateva ori pe saptamana si ca nu este de acord ca rutele sa fie sistate. 

“Noi nu avem cu ce veni de la lucru. Noi ne ducem cu trenul si venim cu trenul. Conditiile sunt normale, trenul este nou, uneori e frig tare, inghetam. 00:47 Intr-adevar inghetam, iata avem o plapuma dedesubt, luam ca e rece.”

Acest barbat, care este angajat al Caii Ferate, spune ca e mai ieftin sa circuli cu trenul.

“Lasa sa mareasca sase, opt mii de lei salariul si vom veni si cu microbuzul.”

Decizia de a suspenda trenurile de pasageri se contine int-un plan cu masuri care ar veni sa redreseze situatia dezastruoasa in care se afla intreprinderea Calea Ferata. Intre timp, deputatii Platformei DA se lauda ca au convins conducerea sa nu suspende rutele de tren. Acest lucru nu a fost anuntat de administratia intreprinderii, iar directorul interimar nu ne-a raspuns la telefon ca sa ne confirme. In prezent, Calea Ferata opereaza calatorii pe directiile Chisinau-Ungheni, Chisinau-Tighina si Balti-Ocnita.