Pacientul care ar fi initiat o revolta si a provocat un incendiu la Spitalul de Psihiatrie, in octombrie anul trecut, ar fi fost tinut in conditii inumane dupa incident. O spun reprezentantii Institutului pentru Drepturile Omului, care au monitorizat situatia. Procuratura a initiat un proces si va examina cazul.

Publicat:24.03.2023, 17:31

Vanu JEREGHI, DIRECTORUL INSTITUTULUI PENTRU DREPTURILE OMULUI: „Spitalul de Psihiatrie a incalcat doua principii foarte importante. A izolat persoana in asa fel incat persoana nu avea acces nici la apa potabila, lui ii aruncau cineva din angajati cate o sticla de plastic cu apa in acea celula. In loc de veceu avea un vas pus jos.”

In aceste conditii ar fi fost tinut pacientul dupa ce a provocat incendiul in spital, spune directorul Institutului pentru Drepturile Omului, o organizate neguvernamentala. Despre asta a vorbit si avocatul poporului, care a calificat totul drept o razbunare din partea angajatilor. 

Vanu JEREGHI, DIRECTORUL INSTITUTULUI PENTRU DREPTURILE OMULUI: „Nu avea acces la baie, toti angajatii se temeau sa intre la el. Si la fel a fost supus unui tratament medicamentos interzis de standardele internationale.”

Victor FURTUNA, DIRECTORUL SPITALULUI CLINIC DE PSIHIATRIE:„Noi o sa examinam fisa medicala a persoanei date si o sa luam masurile corespunzatoare daca o sa fie necesar.” 

Avocatul Poporului si Institutul pentru Drepturile Omului au sesizat Procuratura Generala.

Vanu JEREGHI, DIRECTORUL INSTITUTULUI PENTRU DREPTURILE OMULUI:„Conditiile in care era detinut sunt conditii inumane care se regasesc in codul penal al Republicii Moldova care ne spun ca pentru aceasta cei care il supun la astfel de conditii trebuie sa poarte raspundere.” 

Reprezentantii procuraturii ne-au spus, insa, ca nu exista temei pentru demararea unor investigatii.

Violina MORARU, PURTATORUL DE CUVANT AL PG:„Dupa efectuarea verificarilor, urmare a incendiului de la Spitalul de Psihiatrie, Procuratura nu a constatat temeiuri de demarare a investigatiilor prin prisma legii penale. Totodata, reiteram ca actiunile de verificare a conditiilor de detentie in mediul carceral sau verificarea conditiilor de plasament a pacientilor in institutiile medicale depasesc competentele Procuraturii.”

Am incercat sa obtinem o reactie din partea ministerului Sanatatii, dar nu ni s-a raspuns la telefon. Acum cateva zile, insa, institutia spunea ca analizeaza raportul avocatului poporului care a investigat circumstantele incendiului din octombrie anul trecut.

Vanu JEREGHI, DIRECTORUL INSTITUTULUI PENTRU DREPTURILE OMULUI:„Ministerul Sanatatii nu este interesat de astfel de situatii care se intampla acolo, este foarte inchis, nu vrea sa rezolve problemele sau sa discute deschis despre aceste probleme din cauza ca are teama ca deschiderea acestor usi ar duce la condamnari atat a institutiei, cat si a ministerului.”

Raportul a ajuns in vizorul comisiei protectie sociala, sanatate si familie a Parlamentului, care va organiza saptamana viitoare consultari cu membrii oficiului avocatului poporului.

Dan PERCIUN, PRESEDINTELE COMISIEI ASISTENTA SOCIALA, SANATATE SI FAMILIE: „O sa discutam punctual despre recomandarile care sunt in acest raport, ulterior o vom ruga pe una dintre colegele noastre care a elaborat acum modificari la legea privind sanatatea mintala sa preia subiectul si, alaturi de seful spitalului, dar si alaturi de reprezentanti ai societatii civile, sa vina cu un plan de interventie pe sase luni si sa monitorizam progresul.”

Acum o saptamana, oficiul avocatului poporului a publicat raportul comisiei in urma investigatiilor desfasurate la spitalul de psihiatrie, in urma incendiului din 27 octombrie anul trecut. Atunci pacientii sectiei Nr.10 s-au baricadat intr-un salon si au dat foc la saltele. Raportul publicat scoate la iveala o serie de nereguli si prezinta un sir de recomandari catre Ministerul Sanatatii in subordinea caruia se afla spitalul. Directorul institutiei medicale ne-a spus ca va analiza raportul si ulterior va putea comenta subiectul.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.