Aproape jumatate dintre accidentele produse in Moldova in ultimele trei luni sunt cu implicarea pietonilor. In cele mai multe cazuri soferii nu acorda prioritate, dar sunt si pietoni care trec strada fara sa tina cont de reguli. Poltia spune ca toate structurile statului ar trebui sa se implice pentru ca asemenea tragedii sa poata fi evitate. 

Publicat:20.04.2021, 21:32

Potrivit politiei, 70 la suta dintre accidentele rutiere din Chisinau s-au produs in acest an pe trecerile de pietoni. 

Pavel APOSTOL, SEFUL SECTIEI EVIDENTA SI ANALIZA ACCIDENTE RUTIERE, INSP: “Numarul de accidente rutiere la Chisinau este cel mai mare din tara. La 200 de accidente inregistrate, 111 sunt cu implicarea pietonilor.” 

Cele mai multe accidente au avut loc in sectorul Botanica – 46 la numar. 

Valeria CAPRA, REPORTER PRO TV: “Potrivit politiei, in ultimele trei luni, cele mai multe accidente rutiere au avut loc pe soseaua Muncesti – tocmai 9 cazuri. In majoritatea, soferii nu au acordat prioritate pietonilor.” 

 “Nu ne permit, e problema, nu ne permit.”

"Dar oamenii respecta, trec strada regulamentar?

Nu toti, pietonii trebuie sa respecte conducatorii auto. Uneori sunt agresivi, trec neregulamentar si vor sa li se permita. “

Potrivit politiei, cele mai multe accidente din oras se produc din cauza ca soferii nu acorda prioritate pietonilor, circula cu viteza excesiva, dar sunt si cazuri cand pietonii nu tin cont de reguli. Pentru a evita tragediile pe sosele, toate structurile statului ar trebui sa se implice, spun oamenii legii.

Pavel APOSTOL, SEFUL SECTIEI EVIDENTA SI ANALIZA ACCIDENTE RUTIERE, INSP: “Ministerul Educatiei sa pregateasca conducatorii auto, politia – activitati de prevenire si sensibilizare, de sanctionare. 

Noi nu vrem sa intocmim cat mai multe procese verbale.

- Minim de doua ori pe an sunt realizate controale ale drumurilor, toate neajunsurile depistate sunt inlaturate, reinnoiri de marcaj.”

Politia insa imparte materiale informative si face razii. 

Pavel APOSTOL, SEFUL SECTIEI EVIDENTA SI ANALIZA ACCIDENTE RUTIERE, INSP: “Din cauza pandemiei in spatiul online organizeaza sesiuni cu grupuri tinte, copii, colective de munca.

Materiale informative repartizate in trafic. Activitati de impunere a legislatiei, controale.” 


Daca la Chisinau cele mai multe accidente se produc din cauza ca soferii nu acorda prioritate pietonilor, la nivel de tara viteza este principalul motiv. In ultimele trei luni, in Moldova au fost inregistrate in jur de 450 de accidente rutiere, 43 de persoane au decedat, iar 500 au fost ranite. In jumatate dintre acestea au fost implicati pietoni, dintre care 17 au murit. Numarul este mai mare cu circa 4 la suta decat anul trecut, dar mai mic comparativ cu 2019, cand in primele trei luni s-au inregistrat peste 480 de accidente.