Federatia Rusa nu va ataca Republica Moldova, intrucat nu ar avea niciun interes sa o faca, a declarat intr-un interviu pentru Pro TV, istoricul Armand Gosu, specializat in istoria spatiului ex-sovietic. Totodata, analistul crede ca Romania ar putea sa faca mai mult pentru a ajuta Moldova, dar si Ucraina si se arata convins ca in curand Moldova va primi statut de tara candidat al Uniunii Europene.

Publicat:08.05.2022, 16:18

Analistul roman Armand Gosu crede ca Rusia ar vrea, mai mult, sa dea impresia ca vrea sa deschida un nou front de lupta in regiunea transnistreana pentru a-i forta pe ucraineni sa disloce unitati militare acolo si sa mute atentia opiniei publice de la Donbas.

Armand GOSU, ISTORIC SPECIALIZAT IN SPATIUL EX-SOVIETIC: “Eu nu vad cum rusii reusesc sa deschida acest front. In primul rand nu pot teleporta militari rusi, iar in al doilea rand, militarii rusi care sunt in Transnistria nu sun bine antrenati, nu sunt bine echipati, sunt in numar relativ mic, iar o provocare de tipul asta ar putea fi rezolvata de armata ucraineana, care s-a dovedit a fi una din cele mai eficiente armate lume, in cateva ore. Ori, Rusia nu are niciun interes sa faca asa ceva.”

Astfel, Armand Gosu se arata sigur ca nici asa-zilele autoritari din regiunea transnistreana nu-si doresc un conflict militar in regiune.

Armand GOSU, ISTORIC SPECIALIZAT IN SPATIUL EX-SOVIETIC: “Elita politica separatista n-are absolut niciun interes sa arunce Transnistria intr-o aventura militara de partea Rusiei. Krasnoselskii are cetatenie ucraineana, Gusan are cetatenie ucraineana. Elita politica Sheriff sunt oameni care exporta in Europa.”

Armand Gosu spune ca autoritatile din Romania ar putea face mai mult pentru a ajuta Ucraina, dar si Moldova, care au mult de suferit din cauza razboiului.

Armand GOSU, ISTORIC SPECIALIST IN SPATIUL EX-SOVIETIC: “Ei spun...-Liniste, noi facem. Nu trebuie sa va spunem si voua. Sunt curios. Din informatiile mele, ei nu fac nimic, dar sigur ca informatiile mele nu sunt complete. Iar cei care sunt la putere, detin painea si cutitul, sunt liberi sa pretinda ca ei fac foarte mult, dar nu pot sa ne spuna ceea ce fac. In legatura cu Moldova, sigur ca se puteau face o gramada de-a lucruri.”

Insa in cazul unui atac asupra tarii noastre Armand Gosu spune ca Romania ar putea sa ajute militar Republica Moldova numai daca ar exista un acord in acest sens intre Guvernul de la Bucuresti si cel de la Chisinau.

Armand GOSU, ISTORIC SPECIALIST IN SPATIUL EX-SOVIETIC: “In cazul in care dinspre Tiraspol va incepe o actiune militara impotriva RM eu cred doar in urma unei intelegeri politice intre Chisinau si Tiraspol, ucrainenii vor incepe o actiune militara. Convingerea mea profunda e ca nu e cazul sa ne speriem. Moldova nu va fi invadata invadata.”

In alt context, analistul politic se arata convins ca Republica Moldova  va obtine in curand statut de tara candidat la Uniunea Europeana.

Armand GOSU, ISTORIC SPECIALIST IN SPATIUL EX-SOVIETIC: “Moldova, care vrea sa devina parte a Occidentului, e de partea buna a istoriei, iar sansele ei de a deveni parte a Occidentului sunt mari si e doar o chestiune de timp si de vointa politica.”

Republica Moldova a depus cererea de aderare la UE la inceputul lunii martie, iar acum doua saptamani a transmis prima parte a chestionarului de aderare care include raspunsuri la aproximativ 400 de intrebari. Totodata, autoritatile de la Chisinau au primit a doua parte a chestionarului pe care urmeaza sa-l transmita Comisiei Europene pana la sfarsitul saptamanii viitoare. Tot atunci, Maia Sandu va avea un discurs in fata plenului Parlamentului European.