Asa-zisul ministru al Dezvoltarii Economice din regiunea transnistreana, Serghei Obolonik, a declarat astazi intr-o sedinta ca Gazprom a redus furnizarea de gaze naturale catre regiune cu 30% in luna octombrie si ca in luna noiembrie volumul va fi redus cu 40%. Autoritatile de la Chisinau insa, spun ca nu au inca o informatie oficiala din partea concernului rus si nu pot infirma sau confirma aceasta informatie. 

Ultimul update: 17.10.2022, 14:06 Publicat:17.10.2022, 13:41

Potrivit presei din regiune, Serghei Obolonik, a mentionat ca situatia actuala din stanga Nistrului este dificila. 

„Deficitul lunii curente este de 36 de milioane de metri cubi de gaze, iar deficitul pentru luna noiembrie se preconizeaza a fi de 55 milioane de metri cubi de gaz”, a spus Obolonik.

Totodata, asa-zisa conducere a regiunii trasnistrene precieaza ca au trimis scrisori cu solicitari catre destinatarii rusi, dar in prezent singura solutie este de a economisi. Astfel asa-zisele autoritati de la Tiraspol au decis sa fie redus temporar aprovizionarea cu gaze naturale a Uzinei Metalurgice din Moldova, Uzinei de Ciment Rabnita si Uzinei Raionale de Stat a Moldovei.

Contactati de PRO TV, reprezentantii ministerului Infrastructurii si Dezvoltarii Regionale ne-au spus ca ministerul nu a primit inca o pozitiei oficiala de la Gazprom, respectiv acestia asteapta scrisoarea oficiala, pentru ca ulterior sa informeze publicul. 

Totodata si directorul Moldovagaz, Vadim Ceban, a scris pe canalul sau de Telegram ca nu detine inca informatii despre volumul de gaze naturale care urmeaza a fi furnizat pentru luna noiembrie. 

„In prezent, Moldovagaz nu detine informatii despre rezervarea lunara a capacitatilor GTS al Ucrainei pentru furnizarea de volume contractuale de gaze naturale in luna noiembrie pentru consumatorii din Republica Moldova”, a scris Ceban. 

In luna octombrie, Gazprom a redus livrarile de gaz catre Republica Moldova, cu 30 la suta. Potrivit ministrului infrastructurii, concernul rus a invocat o problema tehnica, iar deficitul va fi acoperit fie prin achizitii zilnice, fie din rezerva de stat.

Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.