Asa-zisul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, i-a transmis o scrisoare presedintelui Maia Sandu. Acesta o invita pe sefa statului la negocieri pentru rezolvarea conflictului transnistrean. Reprezentantii presedintiei ne-au spus ca au primit scrisoarea si ca urmeaza sa o examineze, apoi sa vina cu un raspuns. Unii experti cred ca mesajul ar fi trimis la ordinul Rusiei si ca acest pas ar fi o incercare de a santaja Chisinaul. 

Publicat:30.08.2022, 19:24

In cadrul unui interviu pentru un portal din stanga Nistrului, asa-zisul ministru de externe din regiunea transnistreana spune ca Tiraspolul asteapta mai bine de jumatate de luna ca autoritatile de la Chisinau sa raspunda la scrisoarea transmisa de Vadim Krasnoselskii. 

Vitali IGNATIEV, ASA-ZISUL MINISTRU DE EXTERNE DE LA TIRASPOL: “Initiativa regiunii transnistrene este clara. Aceste probleme trebuie rezolvate la masa de negocieri, trebuie sa ajungem la un numitor comun si sa facem viata oamenilor sa fie mai buna.”

Presedintia confirma ca a primit scrisoarea si spune ca Maia Sandu ar urma sa o examineze. Expertii cred ca aceasta scrisoare ar veni la comanda Federatiei Ruse. 

Alexandru FLENCHEA, EX-VICEPREMIER PENTRU REINTEGRARE: “In aceasta scrisoare, liderul de la Tiraspol abordeaza niste subiecte care-l depasesc si nu-l privesc. El cere, intr-o forma voalata, Moldova sa renunte la integrarea europeana si la statutul de candidat, cere sa-si revizuiasca pozitia de sprijinire a Ucrainei in acest razboi. In schimb, ameninta Republica Moldova cu razboi daca aceste cerinte nu vor fi satisfacute.”

Ion TABARTA, EXPERT POLITIC: “Ceea ce face Krasnoselskii este in strict legat cu Moscova. De la Moscova i se scriu scenarii. Esenta acestei politici este ca sa loveasca dur, prin diverse metode, in actuala guvernare.”

Ex-vicepremierul pentru reintegrare, Alexandru Flenchea, spune ca interesul principal al celor de la Tiraspol ar fi ca autoritatile de la Chisinau sa prelungeasca autorizatia de mediu pentru uzina metalurgica de la Rabnita. 

Alexandru FLENCHEA, EX-VICEPREMIER PENTRU REINTEGRARE: “Probabil, trebuie sa ne asteptam in zilele care urmeaza sa urmarim comunicatele si sa vedem care va fi situatia cu livrarea de energie electrica. Actualele aranjamente expira maine. Sa vedem noutati legate de autorizatia de mediu pentru uzina metalurgica de la Rabnita, fie ca va fi vorba de eliberarea unei autorizatii noi sau un refuz de eliberare.”

Expertul politic Ion Tabarta crede ca aceste mesaje de la Tiraspol ar trebui ignorate de sefa statului. 

Ion TABARTA, EXPERT POLITIC: “Maia Sandu nu trebuie sa-l ridice pe Krasnoselskii la nivelul sau, pentru ca un dialog intre Krasnoselskii si Maia Sandu poate avea loc numai in cadrul unor intelegeri concrete.”

Aceasta este a doua scrisoare pe care Vadim Krasnoselskii i-a transmis-o Maiei Sandu. Primul ravas a fost transmis la sfarsitul anului trecut. Atunci, sefa statului spunea ca nu l-a vazut.

Maia SANDU, PRESEDINTELE REPUBLICII MOLDOVA: “-Luati in calcul o intalnire cu Krasnoselskii?

-Nu. Nu am aceasta discutie sau intalnire planificata. Toate discutiile pe care le avem in contextul rezolvarii anumitor probleme ale cetatenilor de pe malul stang se fac in cadrul existent cu Biroul de Reintegrare.”