Autoritățile atenționează cetățenii despre o nouă metodă de escrocherie. În utlimele zile, au fost raportate mai multe cazuri în care oamenii au fost contactați la telefon și li s-au solicitat datele bancare sub pretextul colectării informațiilor pentru recensământ. Reprezentanții Biroului Național de Statistică atenționează că în chestionarul de recensământ nu sunt incluse întrebări despre datele bancare ale cetățenilor. Totodată, informează că interviurile au loc doar față în față, iar recenzorul trebuie să prezinte o legitimație.

Publicat:13.04.2024, 13:13

Într-un comunicat de presă, responsabilii din cadrul Biroului Național de Statistică spun că au fost raportate mai multe cazuri din partea oamenilor precum că au fost contactați la telefon și li s-au solicitat datele bancare sub pretextul colectării informațiilor pentru recensământ. În acest sens, BNS atenționează populația că datele de la recensământ sunt înregistrate pe o tabletă și doar prin interviu față în față. Poliția anunță că până acum au fost înregistrate 5 cazuri în care cetățenii au alertat autoritățile.

Diana FETCO, ȘEFA SECȚIEI COMUNICARE ȘI PROTOCOL IGP:  „Poliția vă informează că în contextul recensământului, recenzorii sunt persoane angajate de Biroul Național de Statistică și dispun de o legitimație, se deplasează la domiciliu și colectează informațiile doar printr-un interviu față în față. Foarte important, aceștia nu vă telefonează și nu vă solicită date bancare.”

Totodată, recenzorul este obligat să prezinte legitimația și să poarte vestimentație cu logo-ul recensământului.
Potrivit BNS, în primele 4 zile de la lansarea recensământului, au fost recenzate 65 de mii de locuințe, chestionarele fiind completare de circa 127 de mii de persoane. 

Acestea sunt disponibile în 6 limbi. Rata de refuz de a participa la recensământ este sub un procent. Însă, cei care nu acceptă să răspundă la întrebările recenzorului s-ar putea alege cu o amendă de până la 2500 de lei, participarea la recensământ fiind obligatorie.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.