Guvernul Estoniei a introdus, incepand cu 15 februarie 2021, unele modificari privind restrictiile de circulatie, potrivit carora autoizolarea obligatorie nu se aplica pasagerilor care sosesc in Estonia dintr-o tara a Uniunii Europene sau din Spatiul Economic European, sau spatiul Schengen sau o tara inclusa pe lista comuna a UE cu o rata de infectie sub 150 de persoane la 100 000 locuitori. Limita respectiva este revizuita saptamanal, in fiecare zi de vineri, iar noile restrictii vor intra in vigoare incepand cu ziua de luni a urmatoarei saptamani. 

Publicat:15.02.2021, 10:26

Persoanele care sosesc in Estonia din statele in care rata de infectare COVID-19 este mare, trebuie testate atat inainte, cat si dupa intrarea in Estonia. 

Incepand cu 25 ianuarie 2021, persoanele care sosesc in Estonia din statele cu o rata de infectie mare si care doresc sa fie scutite de la cerinta de autoizolare, li se va cere sa faca un test COVID-19.

Persoanele care doresc sa fie scutite de obligatia de a se autoizola timp de 10 zile la sosirea lor in Estonia, trebuie sa fie supuse testarii coronavirus cu pana la 72 de ore inainte de a ajunge in Estonia. Un al doilea test poate fi facut in Estonia nu mai devreme decat in a sasea zi de la primul test facut in strainatate. 

O persoana va fi scutita de obligatia de autoizolare de 10 zile daca rezultatele ambelor teste sunt negative. 

Persoanele care nu au fost testate pentru COVID-19 cu pana la 72 de ore inainte de a ajunge in Estonia pot face primul test imediat dupa sosirea lor in Estonia si al doilea test nu mai devreme decat in a sasea zi de la primul test. Autoizolarea de 10 zile poate fi incheiata mai devreme daca rezultatele ambelor teste sunt negative.

Incepand cu 15 februarie, cei care ajung in Estonia (inclusiv cetatenii si rezidentii estonieni) si care vin din tarile europene care au inregistrate un numar cumulat de teste pozitive ale virusului de peste 150 la 100.000 de locuitori in ultimele 14 zile, trebuie sa ramana in izolate. Obligatia autoizolarii nu se extinde la cazurile in care cifra respectiva este mai mica de 150. 

CATEGORIILE EXCEPTATE (carora li se permite intrarea in tara) 

Cerinta de autoizolare timp de 10 zile nu se va aplica exceptiilor existente pana in prezent, cum ar fi diplomatii straini, furnizorii de servicii vitale, angajatii conectati responsabili de transportul de pasageri si marfuri. Dintre exceptiile anterioare, persoanele a caror sosire in Estonia are legatura cu asigurarea serviciilor de intretinere, reparatii, garantii sau tehnologia informatiei si comunicatiilor privind anumite echipamente ale unor companii care-si desfasoara activitatea in Estonia, daca acest lucru este necesar pentru asigurarea functionarii companiei, trebuie sa faca un test la trecerea frontierei nationale; cetatenii straini care se afla in tranzit prin Estonia in drumul catre tara de resedinta, perioada care nu va depasi 48 de ore.