In cadrul unei sedinte recente in Parlament privind securitatea rutiera in Republica Moldova, Agentia Servicii Publice a venit cu propunerea ca permisele de conducere sa fie eliberate initial pe un termen de doi ani, iar soferul incepator nu comite nicio incalcare, permisul i se va prelungi cu 10 ani.

Publicat:14.09.2023, 13:23

Directorul adjunct al ASP, Iurie Cristea, sustine ca accidentele care se produc pe teritoriul tarii sunt din cauza numarului mare a mijloacelor de transport, dar si pregatirea superficiala a conducatorilor auto.

Totodata, acesta mentioneaza ca rata medie de sustinere a examenelor din prima tentativa la proba practica, la categoria „B” este de 20%.

Astfel, ASP propune diminuarea numarului de accidente, prin eliberarea permiselor de conducere initial pe un termen de doi ani. Daca in aceasta perioada soferul incepator nu comite nicio incalcare in trafic, care sa-i aduca puncte de penalizare, automat i se va prelungi termenul pana la 10 ani. In caz contrar, acesta va fi nevoit sa-l reinnoiasca la fiecare doi ani. Astfel se vor lua la evidenta mai usor cei care prezinta un pericol pe drumurile publice si in acelasi timp se va suplini bugetul de stat din cauza nedorintei lor de a fi exemplari.

Cea de-a doua propunere a directorului adjunct este ca dupa ce se invata in scolile auto partea teoretica, viitorii soferi sa fie obligati sa sustina mai intai examenul teoretic la ASP, inainte ca sa urce pentru prima data la volan in cadrul orelor practice si sa apara in trafic.

In prezent, cursantii care nu cunosc bine regulile de circulatie, incep practica imediat dupa teorie, iar examenul teoretic se sustine inaintea celui practic, ambele dupa absolvirea scolii auto.

Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.