Deputatul PAS, Lilian Carp, sustine ca au fost identificate persoanele care au facut anuntul fals al alertelor cu bomba de pe teritoriul Republicii Moldova, cat si cei din afara tarii. Declaratiile au fost facute in cadrul unei emisiuni televizate de la Jurnal TV.

Ultimul update: 26.07.2022, 10:18 Publicat:26.07.2022, 10:04

„Stiu ca este o persoana, cu acelasi numar de identitate aflat in afara tarii si cu aceasta lucreaza serviciile statului din care face parte. Eu din cate cunosc, dar asta trebuie Ministerul Afacerilor Interne sa o spuna public, persoanele care fac aceste alerte cu bomba de pe teritoriul Republicii Moldova au fost identificati si cei din afara Republicii Moldova au fost identificati. Stiu ca se conlucreaza cu serviciile omoloage din tara in care au fost identificati pentru a lua anumite masuri”, a declarat Lilian Carp. 

Totodata, deputatul PAS a spus ca sunt anumite regulamente in care trebuie sa se actioneze in cazul unei alerte cu bomba.

„In alte state aceste regulamente de implicare a serviciilor speciale pentru detectare au un alt regim. In Republica Moldova este asa cum era inca in perioada sovietica si din ceea ce am discutat cu doamna ministru, va trebui sa revina la acel regulament pentru a nu mai permite acest circ care exista, vor veni cu un nou regulament despre reactionare in asemenea situatii”, a declarat deputatul.

Prin urmare, Lilian Carp a mai adaugat ca acum se evalueaza riscurile care pot fi in cazul unor alerte cu bomba pentru a se sti cand trebuie sa se intervina si cand nu.

La data de 5 iulie, politia a fost anuntata, printr-un email, ca Parlamentul, Guvernul, toate sediile judecatoriei Chisinau, spitalul republican, dar si Aeroportul ar fi minate. La scurt timp, oamenii legii au fost alertati si despre amplasarea obiectelor explozibile in sediile centrelor multifunctionale si la cateva primarii din tara.

Conform legislatiei, autorii ar putea fi amendati cu peste 40 de mii de lei sau condamnati la 2 ani de inchisoare. Potrivit politiei, pentru fiecare alerta falsa, statul cheltuie cel putin 15 mii de lei. In functie de complexitatea actiunilor de verificare, suma ar putea ajunge la zeci de mii de lei.

Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.