Doar 7 din cei 44 de ambasadori straini in Republica Moldova sunt femei. Munca de ambasador este una full-time, presupune o agenda plina si timp putin pentru relaxare, prieteni sau familie. Totusi sunt si multe avantaje, spun doua dintre ambasadoarele in Moldova, care ne-au oferit mai multe detalii despre viata lor, experienta pe care au acumulat-o, stereotipurile pe care le-au infruntat si dedicatia cu care isi exercita functia.

Publicat:18.03.2023, 17:38

Suntem la resedinta ambasadoarei Germaniei in Republica Moldova. Margaret Uebber si-a inceput misiunea in tara noastra in urma cu aproape doi ani. Are un program incarcat, iar mai nou si-a strecurat in agenda ore de limba romana si rusa. 

Margaret UEBBER, AMBASADOAREA GERMANIEI IN REPUBLICA MOLDOVA: „Ma trezesc la ora 6.30, sunt la birou la 8, dar ajung acasa la ore diferite. Cand avem vizitatori si evenimente, poate fi ora 22-23”.

In unele weekenduri reuseste sa-si ofere putin timp pentru relaxare. Face sport si ii place sa gateasca...

Margaret UEBBER, AMBASADOAREA GERMANIEI IN REPUBLICA MOLDOVA: Imi place sa fac prajituri. Am o reteta foarte buna si condimentata de pui. Pui tot felul de condimente, sos de soia, suc de lime, la sfarsit e delicios si aromat.

Iar o alta mare pasiune este pictura...

„Aceasta este camera de oaspeti, dar aici pictez. Cumpar aceste esarfe, care au un desen pe ele, le fixez bine, am culori speciale si umplu aceste spatii”.

Margaret Uebber are deja 40 de ani de cand munceste in domeniul diplomatiei. Aceasta este a treia misiune in functia de ambasador al Germaniei, pana acum activand in Turkmenistan si in Bosnia si Hertegovina.

Sa muncesti in acest domeniu inseamna multe sacrificii... 

Margaret UEBBER, AMBASADOAREA GERMANIEI IN REPUBLICA MOLDOVA: „Nu sunt casatorita. Este greu sa combini cu viata de familie, la inceput credeam ca e o problema doar a femeilor, ca societatea nu ar putea intelege cum un sot ar putea avea grija de casa, s-ar muta intr-o alta tara, unde lucreaza femeia”.

Admira femeile care indraznesc sa se afirme si are un sfat pretios.

Margaret UEBBER, AMBASADOAREA GERMANIEI IN REPUBLICA MOLDOVA: „Fii tu insuti, fii curajoasa, gaseste-ti locul unde apartii si nu lasa pe nimeni vreodata sa-ti spuna „Femeile nu pot face asta!””. 

De 47 de ani, activeaza in domeniul diplomatiei si ambasadoarea Austriei in Republica Moldova, care ne-a primit in gradina resedintei sale. 

Stella AVALLONE, AMBASADOAREA AUSTRIEI IN REPUBLICA MOLDOVA: „Misiunea unui diplomat dureaza 4 sau 5 ani, apoi ne mutam la alt post, sigur sunt si exceptii. Munca de ambasador e un job full-time. Este provocator, conditiile se schimba mereu, inveti in fiecare zi ceva, trebuie sa te adaptezi repede. Te mentine tanar, mereu calatoresti. Nu sunt casatorita, este una dintre consecintele acestei profesii, dar am sustinerea familiei mele din Austria de fiecare data cand am nevoie”.

A calatorit si muncit in Europa Centrala si de Est, iar de aproape trei ani isi continua misiunea in Moldova. De-a lungul anilor si datorita carierei sale a cunoscut sute de femei si e convinsa ca ele pot aduce schimbari si rezultate, indiferent de domeniul pe care il aleg.

Stella AVALLONE, AMBASADOAREA AUSTRIEI IN REPUBLICA MOLDOVA: „Fiecare femeie are forta ei, caracterul si talentul ei. Nu este necesar sa devina foarte ambitioasa, dar e important sa se concentreze pe forta ei, sa o dezvolte. Cred ca femeile pot aduce contributii mari pe plan international. Sunt mai pricepute la munca in echipa, ierarhia nu este atat de importanta pentru ele, nu e prea multa vanitate”.

Potrivit Ministerui de Externe in Republica Moldova avem 44 de ambasadori straini, dintre care doar 7 sunt femei.