Au schimbat retelele de apeduct si au lasat in urma un oras plin de gropi. Acesta este peisajul pe care il vedem pe strazile capitalei, unde au avut loc lucrari. Mai grav e ca dupa ploile torentiale din ultima perioada, pietrisul cu care au fost acoperite sapaturile, a fost luat de ape si imprastiat pe tot drumul. Oamenii spun ca s-au saturat sa mearga prin noroi. S-au plans de mai multe ori la Apa-Canal insa in zadar. Responsabilii de acolo spun ca firmele care executa lucrarile trebuie sa repare drumul.  

Publicat:17.10.2020, 17:08

Strada Movileni din sectorul Ciocana al capitalei, arata ca un drum de tara. Santul sapat acum o luna pentru schimbarea conductei ar fi fost lasat balta, se plang locatarii.

“Noi singuri am astupat cu pamant aceste gropi. Am pus si pietre, pentru ca primele trei zile era imposibil sa mergi. Ne-am saturat deja de acest noroi si toata aceasta mizerie.”

Ploile puternice au spalat pamantul si pietrisul, iar oamenii au fost nevoiti sa curete si drumul.  

“Ei au spus ca nu o sa repare strada, dar o sa asfalteze doar portiunea unde au sapat.”

“Uitati-va aici ce gropi, au fost cazuri cand s-au blocat doua masini aici. Cand ploua nici nu poti merge.”

Astfel de gropi, care nu au fost asfaltate sau care sunt pline cu pietris pot fi vazute pe mai multe strazi din capitla.

Liubov PLAMADEALA, REPORTER PRO TV: “Ne aflam pe strada Hanul Morii din sectorul Botanica. Potrivit localnicilor, aceasta groapa plina cu pietris, a fost lasata asa de mai bine de doua luni de responsabilii de la Apa-Canal. Pentru ca au fost cazuri cand masinile au ramas blocate aici, locatarii au pus o creanga pentru ca soferii sa observe pericolul.”

Alexei Gutu este taximetrist si povesteste ca intr-o zi ploioasa s-a pomenit cu masina in groapa plina cu apa. Nici pana acum nu a reusit sa repare automobilul.  

“Am stricat motorul. Nu am reparat-o inca trebuie sa il fac. 20 de mii de lei costa.”

Barbatul spune ca i-a sunat de mai multe ori  pe responsabilii de la Apa-Canal Chisinau, ca sa-i atentoneze sa astupe groapa, insa de fiecare data ar fi primit raspunsuri diferite. De atunci, insa, nimic nu s-a schimbat.

“Am sunat o data si au venit si au pus niste pietris alb aici. I-am sunat si acum doua saptamani si mi-au spus ca vor veni, dar si ca nu e de competenta lor, fiindca ar fi o alta companie care a reparat. Ei au facut teava, dar asfaltul e in competenta altora.”

Responsabilii de la Apa-Canal sustin ca vor rezova problema si ca zilnic discuta cu muncitorii, care executa lucrarile si care sunt responsabili de restabilirea partii carosabile. Subiectul a fost discutat aprins si la sedinta saptamanala a primariei.  

Anatolie LICHII, DIRECTOR INTERIMAR APA-CANAL CHISINAU: “Depunem maximum efort sa lichidam toate momentele acestea.”  

Ion CEBAN, PRIMARUL CAPITALEI: “Ei pana la sfarsitul lunii octombrie au de acoperit tot. Doamne fereste ce se intampla, sectorul Buiucani, Botanica. Oriunde lucreaza parca le cresc mainile din partea cealalta a corpului si nu doar mainile.”

Retelele de apeduct din municipiul Chisinau sunt uzate in proportie de 90 la suta. Daca lucrarile de restabilire a drumului nu vor fi facute calitativ, muncitorii risca sa fie sanctionati, ameninta primarul.