Este regretabil ca Parlamentul Republica Moldova nu a asteptat actualul aviz urgent al Comisiei de la Venetia inainte de adoptarea in ultima lectura a modificarilor la legea cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii. Este mentionat in avizul care a fost publicat ieri de catre Comisia de la Venetia.

Publicat:23.01.2020, 10:27

"Cu toate acestea, Comisia saluta majorarea membrilor CSM de la 12 la 15 si faptul ca din componenta Consiliului vor face parte si reprezentanti din instantele inferioare. In acest sens, Comisia de la Venetia isi exprima disponibilitatea pentru cooperare constructiva si de fond in cadrul viitorului proiect constitutional. Aceasta ar putea fi o oportunitate pentru autoritati de a aborda mai multe probleme la nivel constitutional", se arata in aviz.

Totodata, Comisia de la Venetia reitereaza declaratia presedintelui Comisia in urma vizitei sale in Moldova in perioada 19-20 decembrie 2019, care spune ca „toate institutiile din Republica Moldova ar trebui sa coopereze fidel si productiv intre ele pentru a gasi o solutie pe termen lung pentru independenta si integritatea sistemului judiciar (...), in conformitate cu prevederile Constitutiei Moldovei si cu principiile internationale ale democratiei si statul de drept. "

Comisia califica ca fiind un pas pozitiv numirea de catre Parlament a celor cinci membri ai CSM din randul profesorilor de drept titulari cu votul majoritatii deputatilor.

Totodata, Comisia sugereaza ca candidatii ar putea fi propusi de anumite structuri externe, neguvernamentale, cum ar fi facultatile de Drept sau barourile de avocati, pentru a fi creata o comisie independenta in acest sens.

"Comisia de la Venetia ramane la dispozitia autoritatilor pentru asistenta suplimentara in aceasta chestiune."

Pe 27 decembrie 2019, Igor Dodon a cerut Curtii Constitutionale sa examineze constitutionalitatea Legii nr. 193 din 20 decembrie 2019 pentru modificarea Legii cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii nr. 947/1996, proiect votat in doua lecturi de catre 51 de deputati din Parlament.