Avocatul lui Alexandr Stoianoglo, Iurie Margineanu a anuntat ca CtEDO a comunicat in regim de urgenta Guvernului Republicii Moldova plangerile depuse de procurorul general. Margineanu a anuntat despre asta pe pagina sa de facebook.

Publicat:01.06.2022, 21:01

"Permiteti-mi sa va informezi, Curtea europeana a comunicat in regim de urgenta Guvernului Republicii Moldova ambele plangeri depuse de Procurorul General Alexandr Stoianoglo pe faptul persecutarii acestuia pe criterii politice, plasarii ilegale in arest la domiciliu, al restrictiilor de comuncare cu presa si al restrictiilor de intrunire, si, mai important, al suspendarii din functia de procuror general. Dupa ce vor fi studiate documemtele parvenite de la CEDO, vom informa societatea despre detaliile cazului examinat de Curtea europeana", a scris avocatul lui Stoianoglo.

La data de 17 decembrie, pe numele lui Alexandr Stoianoglo a fost initiat un nou dosar penal. Potrivit procurorilor, acesta este cercetat pentru incalcarea inviolabilitatii vietii personale, dar si pentru divulgarea datelor urmarii penale.

Alexandr Stoianoglo a fost retinut pe data de 5 octombrie, dupa ce in biroul sau de la Procuratura Generala au fost efectuate perchezitii. El este acuzat de abuz in serviciu, corupere pasiva, fals in declaratii si exces de putere. El a declarat ca nu este vinovat si ca procurorii nu au probe care sa-i demonstreze vinovatia.  La data de 9 decembrie  2021, Alexandr Stoianoglo, a fost eliberat din arest la domiciliu si plasat sub control judiciar. Decizia a fost luata de magistratii de la Curtea de Apel Chisinau.

Comisia de la Venetia considera ca Republica Moldova ar trebui sa revada procedura de evaluare a activitatii Procurorului General. Totodata, Comisia sustine ca Alexandr Stoianoglo trebuie sa fie reincadrat in componenta Consiliului Superior al Procurorilor.