Avocatul Poporului este nemultumit de decizia Comisiei Situatii Exceptionale de a lasa fara licenta sase televiziuni din Republica Moldova. Acesta solicita revizuirea sau abrogarea deciziei si considera ca prin adoptarea masurilor respective autoritatile au depasit limita de asigurare a conditiei respectarii ingerintei minime in asigurarea unui echilibru just intre respectarea dreptului la libertatea exprimarii, dreptului la proprietate si asigurarea securitatii informationale.

Ultimul update: 21.12.2022, 16:50 Publicat:21.12.2022, 16:50

"Avocatul Poporului considera ca, in cazul suspendarii licentei de emisie pentru serviciile media audiovizuale, autoritatile trebuie sa identifice mijloace eficiente cu scopurile legitime urmarite,  fara a aduce vre-un prejudiciu cat de mic exercitarii drepturilor fundamentale expuse mai sus. Prin urmare, Avocatul Poporului a solicitat CSE si Consiliului Audiovizualului prezentarea informatiilor aditionale pertinente care au stat la baza Dispozitiei nr. 54 a CSE din 16.12.2022 la pct.9." , se arata in note informativa.

Ulterior, ombudsmanul sustine ca luarea acestei decizii prin intermediul CSE este un fapt ce ar putea crea un precedent juridic periculos pentru Republica Moldova, ceea ce este necesar de a fi evitat.

"Avocatul Poporului recomanda autoritatilor sa identifice alte masuri alternative mai putin intruzive, care au o legatura rationala cu scopul legitim urmarit, in special,  asigurarea respectarii standardelor in materia libertatii de exprimare si dreptul la proprietate. Iar masurile de suspendare sa fie evaluate exclusiv de catre instanta de judecata in cadrul respectarii garantiilor unui proces echitabil, si in lumina testului de legalitate si legitimitate, necesare intr-o societate democratica" , a mentionat acesta.

Pe perioada starii de urgenta se suspenda licenta de emisie pentru sase posturi de televiziune din tara, printre care si cele afiliate partidului SOR. O decizie in acest sens a fost luata astazi de catre membrii Comisiei pentru Situatii Exceptionale. 

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.