Banca Nationala va avea competente de supraveghere a sistemului financiar non-bancar. Mai exact, BNM va licentia, autoriza, emite avizul pentru inregistrarea de stat, va reglementa si supraveghea activitatea asiguratorilor, reasiguratorilor si a intermediarilor in asigurari sau in reasigurari. De asemenea, a Biroului National al Asiguratorilor de Autovehicule din Republica Moldova, a asociatiilor de economii si imprumut, a birourilor istoriilor de credit si a organizatiilor de creditare nebancara, transmite IPN.

Publicat:05.09.2020, 12:24

Prevederile se contin intr-un proiect de lege inregistrat in Parlament. Autorul proiectului, care este Guvernul, mentioneaza ca prevederile respective deriva din necesitatea consolidarii intregii piete financiare, precum si pentru a preveni eventuale riscuri aferente sectorului financiar nebancar.

„Arhitectura de reglementare propusa prin proiect este una pe larg aplicata la nivel mondial si se explica prin experienta Bancii Nationale a Moldovei in domeniul supravegherii, acumulata in procesul de reformare a sectorului bancar prin alinierea la cele mai bune practici si standarde internationale in domeniu”, se arata in nota informativa a proiectului.

In proiect se mai precizeaza ca, urmare a adoptarii noilor prevederi, autoritatea Comisiei Nationale a Pietei Financiare se va extinde asupra particularitatilor la piata financiara nebancara, care va cuprinde emitentii de valori mobiliare, participantii profesionisti la piata financiara nebancara si investitori. La randul lor, participanti profesionisti la piata financiara nebancara sunt persoanele licentiate sau autorizate sa desfasoare activitati pe piata de capital si fondurile nestatale de pensii.

Noile prevederi, conform proiectului, urmeaza sa intre in vigoare la 1 iulie 2023.

Sursa: