Brazii de la pepinieriile Agentiei „Moldsilva” vor fi pusi in vanzare in mai putin de o luna. Administratia examineaza posibilitatea de a diminua, cu circa 20%, pretul pentru un brad, astfel incat familiile sa se poata bucura de un Pom de Craciun natural in casa de sarbatori, scrie IPN.md

Publicat:21.11.2020, 11:43

Contactat de IPN, directorul Agentiei „Moldsilva”, Dumitru Cojocaru, a declarat ca, la fel ca si in anii precedenti, brazii vor fi scosi la vanzare la jumatatea lunii decembrie, ca sa reziste pana la incheierea sarbatorilor de iarna. Dupa taiere, brazii se pastreaza aproximativ o luna. Initial vor fi comercializate de la sase la opt mii de conifere. Daca va exista cerere, numar va fi suplinit.

Brazii vor fi adusi din pepinierele silvice de la Chisinau, Edinet, Glodeni, Iargara, Cimislia, Straseni, Nisporeni etc. Din cele 12 milioane de puieti din toate pepinierele silvice ale agentiei, 15% sunt brazi.

La pepinieriile silvice, anul trecut pretul era de 36 lei/metru pentru molid. Brazii argintii sunt putin mai scumpi. Dumitru Cojocaru spune ca, in contextul pandemiei, cand multa lume a fost afectata financiar, saptamana viitoare va propune Consiliului de Directori reducerea pretului cu 20%.

Directorul „Moldsilva” a mai spus ca agentia incearca sa comercializeze brazii prin intermediul intreprinderilor silvice, pentru a evita intermediarii si cresterea preturilor. Intreprinderile silvice, dupa ce obtin autorizatiile necesare de la administratiile locale, urmeaza sa amenajeze platforme speciale de comert.