Brazii naturali crescuti in pepinierele de la Moldsilva vor fi ma ieftini in acest an, desi agentia spune ca a suportat pierderi din cauza secetei. Responsabilii sustin ca isi doresc ca oamenii opteze pentru un brad natural de Craciun,  dupa ce in ultimii ani s-au intrebat mai mult cei artificiali. Brazii vor fi scosi in vanzare dupa 15 decembrie.  

Publicat:22.11.2020, 17:03

Francesca GINDEA, REPORTER PRO TV: “De pe data de intai decembrie, peste opt mii de brazi, plantati aici, la pepeniera de la Straseni, vor fi taiati pentru a fi comercializati. In acest an, pretul unui brad de un metru si jumatate va constitui circa 54 de lei.”

Reprezentantii Agentiei “Moldsilva” sustin ca in acest an brazii vor fi mai ieftini pentru ca oamenii sa opteze pentru cei naturali. In ultimii ani vanzarile ar fi scazut deoarece tot mai multa lume alege pomii artificiali.  

Ghenadie GRUBII, SPECIALIST PRINCIPAL AL DIRECTIEI “FOND FORESTIER” AL AGENTIEI “MOLDSILVA”: “Preturile minime vor porni de la 25 de lei pentru un pom de iarna, specia pin si de la 36 de lei pentru specia molid. Anul acesta am decis sa reducem un pic preturile din motivul ca toata lumea a inceput sa foloseasca brazii artificiali. Exista multe pareri ca a utiliza un brad artificial este mai ecologic, ca un brad natural este un prejudiciu pentru mediu. Ei sunt cultivati aici special pentru acest lucru.”

Inca un motiv pentru a umbla la preturi este si avalansa de brazi de import din tarile vecine.

Ghenadie GRUBII, SPECIALIST PRINCIPAL AL DIRECTIEI “FOND FORESTIER” AL AGENTIEI “MOLDSILVA”: “Ei nu au acea calitate, dar sunt ieftini pentru ca, pentru ei nu sunt decat numai cheltuieli de transportare si recoltare.”

La pepenierele silvice, anul trecut pretul unui brad era de 36 de lei pentru un metru.  

Sergiu CHIHAI, INGINER SEF IN SILVICULTURA: “Pretul poate varia in functie de calitatea pomilor de iarna, in functie de inaltime, de cantitatea  care doreste sa o procure cumparatorul.”

Seceta din acest an a afectat si plantatiile de brazi. La pepeniera din Straseni a fost nevoie de irigare, pentru ca molizii sa nu se usuce.

Ghenadie GRUBII, SPECIALIST PRINCIPAL AL DIRECTIEI “FOND FORESTIER” AL AGENTIEI “MOLDSILVA”: “Pe margine, din cauza secetei, dar si a umbrei padurii, s-au uscat o serie de pomi. 09:29 Pentru a reduce pierderile, in perioada secetoasa s-a practicat irigatul, ceea ce este foarte costisitor, in timp de vegetatie, el are nevoie de cantitati mai mari de apa, decat culturile agricole.”

Brazii vor putea fi cumparati incepand cu  jumatatea lunii decembrie, ca sa reziste pana la inchierea sarbatorilor de iarna. Dupa taiere, brazii se pastreaza aproximativ o luna. Anul acesta, agentia Moldsilva va scoate in vanzare peste 38 de mii de brazi de diferite inaltimi de la un metru, pana la 15 metri.