Cateva localuri din capitala s-au pomenit astazi in bezna. Nu au fost deconectate de la lumina, ci au facut-o intentionat, in semn de protest, cerand sa li se permita sa lucreze si dupa ora 22. Chiar si pe intuneric, clientii au continuat sa-si ia linistiti masa.

Publicat:14.01.2021, 21:27

In cateva restaurante si cafenele din Chisinau, incepand cu ora 19, luminile s-au stins.

Valeria CAPRA, REPORTER PRO TV:  “Acest restaurant este in bezna pentru urmatoarele doua minute. Localul este pe jumatate plin de oameni, care au venit sa ia masa si, chiar daca luminile s-au stins, ei continua sa cineze. La alte mese sunt copii care desenau. Acestia si-au conectat lumina de la telefon.”

Tudor a venit aici cu intreaga familie si a fost putin deranjat ca s-au stins luminile.

 “Va dati seama daca stau cu lumina si ei tin lumina, dar na, fiecare lasa sa protesteze in felul lui. Este democratie. Fiecare protesteaza si ii inteleg.” 

“Sincer am ramas urat surprinsa. Ne-au dat planurile peste cap. Eu cred ca este un protest al lucratorilor si al localului.” 

Iar acest tanar spune ca e pentru prima data cand mananca la restaurant pe intuneric. El crede ca actiunea nu va fi luata in considerare de autoritati. 

 “Traim in Moldova, cu asta tot e spus.”

 “E bine, trebuie uneori de protestat pentru a ne apara drepturile de lucratori.

In restaurant erau aranjate mai multe pancarte cu mesaje pentru autoritati.

Aneta ZASAVITCHI, PRESEDINTA ASOCIATIEI RESTAURANTELOR SI LOCALURILOR DE AGREMENT: “Cred ca cel mai sugestiv este “Meniul zilei: Somajul”, ceea ce ne asteapta. 50 de mii de familii se hranesc din sectorul Horeca.”

Potrivit presedintei asociatiei restaurantelor si localurilor de agrement, prin aceasta actiune angajatii si-au manifestat nemultumirea pentru ca sunt ignorati de autoritati.

Aneta ZASAVITCHI, PRESEDINTA ASOCIATIEI RESTAURANTELOR SI LOCALURILOR DE AGREMENT: Am hotarat sa stingem lumina cu mesajul ca in cazul in care nu suntem auziti de autoritati, cel putin sa fim vazuti. Vrem sa atragem atentia si sa le spune ca noi existam, insa, in curand, daca continuam cu aceleasi restrictii, s-ar putea stinge lumina pentru totdeauna.”

Presedinta asociatiei a trimis o solicitare la Comisia Nationala Extraordinara de Sanatate publica, la inceputul lunii, in care a cerut responsabililor sa fie scoasa restrictia de a lucra pana la ora 22. Ieri, Comisia a prelungit starea de urgenta pana pe data de 15 februarie si a mentinut aceasta masura.