Cativa angajati si spectatori fideli ai Teatrului National Dramatic Rus “Anton Cehov” s-au adunat, astazi, in fata Guvernului unde au protestat fata de decizia ministerului culturii de a-l demite pe actualul director. Oamenii vorbesc despre o nedreptate in timp ce ministerul afirma ca directrul teatrului se afla in functie fara sa fi participat la un concurs si ca in curand urmeaza sa fie lansat unul pentru ocuparea acestei functii.  

Publicat:27.09.2022, 01:03

De la Guvern, manifestantii au mers la sediul Ministerului Culturii, cu aceleasi revendicari.

" Se simte un soi de nedreptate.
- Dumnealui este un profesionist, nu exista motiv sa fie demis, nu doar moral ci si juridic.”

"Ma tem ca dupa ce va fi demis domnul Haret, teatrul se va distruge."

Constantin Haret este actor si detine functia de director al teatrului “Anton Cehov” de 12 ani. El ne-a spus ca acum o luna a fost anuntat ca urmeaza sa-i fie reziliat contractul de angajare pe motiv ca a preluat functia de director fara a participa la un concurs.

Constantin HARET, DIRECTORUL TEATRULUI NATIONAL DRAMATIC RUS “ANTON CEHOV”: "- In 2020, cand am fost numit in functia de director, legea teatrelor suna astfel, directorul era numit de Minister prin concurs sau fara, am fost numit fara concurs. In 2021 legea s-a modificat, Ministerul Culturii numeste directorul doar prin concurs."

Constantin Haret afirma ca in spatele acestei decizii ar sta de fapt alte intentii.

Constantin HARET, DIRECTORUL TEATRULUI NATIONAL DRAMATIC RUS “ANTON CEHOV”: " Din surse demne de increde am auzit ca multi oameni au pus ochiul pe cladirea din centrul orasului. Un centru comercial ar aduce mai multi bani decat un teatru rus."

Ministerul Culturii a respins aceste acuzatii. Potrivit ministrului, decizia a fost luata pentru a asigura implementarea legislatiei in vigoare. Totodata, institutia urmeaza sa organizeze un concurs pentru postul de manager, la care vor putea participa inclusiv actualul conducator.  

Sergiu PRODAN, MINISTRUL CULTURII: " Aceasta nu este o concediere. Este o intrerupere, inainte de termen, a contractului de munca. Punct prevazut in contractul sau, in legislatie."