Majorarea numarului de echipe de patrulare, instituirea unor posturi de forte speciale pe Aeroportul International Chisinau, dar si la punctele de trecere a frontierei, indeosebi cele de la frontiera cu Ucraina, sunt printre masurile suplimentare dispuse de autoritatile de la Chisinau, in urma atacului armat de pe Aeroportul International Chisinau, cand un cetatean din Tadjikistan a ucis un politist de frontiera si un angajat din Securitatea aeroportuar, dupa ce nu i-a fost permisa intrarea in Republica Moldova. Despre asta a anuntat ministrul Afacerilor Interne, Ana Revenco. 

Ultimul update: 05.07.2023, 12:33 Publicat:05.07.2023, 12:18

Ana REVENCO, MINISTERUL AFACERILOR INTERNE: „Ca si masuri suplimentare care au fost dispuse imediat in data de 30 iunie, suplimentare la cele care deja sunt in derulare in toate punctele de trecere a frontierei din momentul de cand Rusia a declansat razboiul in Ucraina, suplimentar la acele masuri au fost dispuse majorarea numarului de echipe de patrulare, inclusiv a fost revizuita si condolidata componenta acestor echipe de patrulare, au fost instituite posturi de forte speciale in Aeroportul International Chisinau, dar si in mod special ne-am axat pe punctele de trecere a frontierei pe linia care denota un risc mult mai sporit si aceasta este linia cu Ucraina.”

Totodata, ministrul a mentionat ca au fost revizuite si modalitatile de analiza a riscurilor, astfel incat autoritaile sa dispuna de informatii suplimentare necesare care ii ajute in luarea deciziilor privind actionarea in cazul semnalarii unor situatii de risc mai specifice.

Ana REVENCO, MINISTERUL AFACERILOR INTERNE: „Suplimentar a fost deja declansat controlul complex al activitatilor operationale si organizationale in ceea ce tine de punctul de trecere a frontierei in Aeroportul International Chisinau. Este absolut necesar si suntem obligati sa cunoastem despre factorii care au favorizat producerea acestui eveniment tragic.”

In acest context, Revenco sustine ca un grup de specialisti din mai multe domenii, precum ordinea si securitatea publica, securitatea frontierilor, pregatirea specialistilor, interventii si forte speciale, politici, standardele internationale, deruleaza investigatii ce tin de functionalitatea punctului de trecere a frontierei in Aeroportul International Chisinau, iar rezultatele anchetei vor fi disponibile in termen de 30 de zile.  

Ana REVENCO, MINISTRUL AFACERILOR INTERNE: „Aceasta radiografie a functionalitatii si inteoperabilitatii cu alte institutii care au atributii si sarcini care sunt tangentiale functionalitatii punctului de trecere a frontierei in Aeroport International Chisinau, sa ne fie cunoscute unde trebuie sa imbunatatim aceasta interoperabilitate si activitate interinstitutionala.”

De asemenea, ministrul a precizat ca a fost accelerata promovarea parghiilor care permit autoritatilor sa se conecteze la sistemele informationale internationale, astfel incat acestia sa dispuna de datele privint pasagerii care sunt urcati la bord inainte de decolarea aeronavei. 

Ana REVENCO, MINISTRUL AFACERILOR INTERNE: „Aceste date ne vor permite sa desfasuram o analiza mult mai ampla de risc, corespunzator sa luam toate masurile de securitate.”

Am accelerat si exercitiul de analiza a conformtitatii tutoror reglementarilor 

Ministrul de Interne spune ca aplicarea unor astfel de masuri demonstreaza eficienta activitilor menite sa asigure securitate pentru cetatenii Republicii Moldova.

Vineri, pe Aeroportul International Chisinau a avut loc un atac armat fara precedent in urma caruia au fost ucisi un politist de frontiera, Serghei Munteanu si un angajat din Securitatea aeroportuara, Igor Ciofu, locotenent-colonel in rezerva al Serviciului de Protectie si Paza de Stat

Incidentul a avut loc cand cetateanului din Tadjikistan, Rustam Ashurov, i-a fost refuzata intrarea in Republica Moldova. Acesta a luat arma unui politist de frontiera si a efectuat mai multe impuscaturi, in urma carora a ucis politistul de frontiera si un angajat din securitatea aeroportuara care a intervenit. Totodata, un pasager a fost ranit, avand nevoie de ingrijiri medicale. Ulterior, individul s-a baricadat intr-o incapere din aeroport. Toti pasagerii au fost evacuati, iar la fata locului au intervenit ofiterii fulger, politistii, pompierii si mai multe ambulante. Ashurov, a fost ranit in timpul asaltului politiei si a fost internat in spital, fiind sub supravegherea medicilor si a fortelor de ordine. Acesta s-a aflat timp de trei zile in coma, iar luni seara a decedat. Barbatul ar urma sa fie inmormantat in tara noastra, in cazul in care rudele sale nu vor face demersuri catre autoritatile de la Chisinau pentru a cere repatrierea corpului neinsufletit al acestuia.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.