Fostul director SIS, Vasile Botnari risca 6 ani de puscarie dupa ce i-a expulzat ilegal din pe cei 7 profesori turci, in anul 2018, anunta procuratura generala.

Publicat:05.02.2020, 12:16

Potrivit procurorilor, procedura de indepartare a celor 7 profesori turci a fost executata, in mod arbitrar, de catre SIS, conducerea BMA nefiind informata despre modul de indepartare a acestora.

SIS si-a asumat actiunile de indepartare si cele precedate, in lipsa unei solicitari scrise din partea BMA sau a unui acord de colaborare in acest sens. Acest lucru s-a intamplat in conditiile in care BMA este unica institutie competenta a organiza si efectua activitatile necesare in vederea indepartarii de pe teritoriul tarii a strainilor.

Astfel, toata operatiunea a fost dispusa, coordonata si dirijata nemijlocit de catre invinuit, care, detinea, la acel moment, functia de director al Serviciului de Informatii si Securitate, iar adjunctii i-au executat ordinile si dispozitiile, fara a sti ca acestea sunt ilegale, primind asigurari ca totul decurge intr-un cadru perfect legal.

Procuratura municipiului Chisinau a finalizat urmarirea penala si a expediat dosarul de invinuire a fostului director SIS in judecata.

Pentru aceasta infractiune, el risca pana la 6 ani inchisoare, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite functii sau de a exercita o anumita activitate pe un termen de la 5 la 10 ani.