Cu strigate, amenintari si cuvinte ofensatoare, asa aveau loc lectiile in clasa intai la liceul Socrate din capitala. Totul a iesit la iveala cand un parinte si-a trimis copilul la scoala cu un dispozitiv de inregistrare. Asta dupa ce, la o luna de la inceperea anului scolar, mai multi parinti au observat schimbari in comportamentul copiilor lor. Administratia liceului a deschis o ancheta.

Publicat:07.10.2019, 13:42

“Ma apropii de tine, te zgaltai si te bag in dulap.”

Cu strigate si amenintari, asa aveau loc lectiile in clasa 1 C, de la liceul Socrate.

Profesoara ii atentioneaza ca daca nu vor face precum le spune, vor fi loviti.

“Iti trasnesc un capsator de acesta, ramai acolo. Daca nu intelegi din cuvant, trec la bataie. Darian, sa-ti dau cu bastonul in cap?”

“Va este greu sa stati in banca, stati cu mainile in sus. Mainile in sus!”

“Cine rade, o sa stea si cu scaunul in mana.” 

Cei care raspundeau corect la intrebari, aveau voie sa nu mai stea cu mainile in sus si sa se aseze. Invatatoarea le interzicea copiilor sa mearga la baie in timpul orelor, motivand ca ar fi trebuit sa o faca la pauza. In inregistrare se mai aude cum aceasta face glume pe seama unor elevi sau ii ironizeaza, iar restul clasei rade.

“-De ce Darian plange? -Darian este needucat. -Alexandra plange. -Plange, ce are de facut.”

Parintii spun ca, la doar o luna de cand a inceput scoala, comportamentul copiilor lor s-a schimbat.

Cristina IARMAC, PARINTE: ”Copilul meu a devenit nervos, se trezea noaptea si striga ca nu vreau, nu pot.”

”Copilul a inceput sa-si faca necesitatile fiziologice in pat, de cand vine la scoala.”

La scoala, acestia ar fi invatat si cuvinte ofensatoare.

”A adus cuvinte urate acasa, pe care nu le folosim in familie. A devenit nervos. Acum daca face un carligel gresit, facea crize de isterie, era speriat.”

Parintii sustin ca au discutat anterior cu invatatoarea despre schimbarile observate in comportamentul copiilor, aceasta insa a negat totul.

”Profesoara a incercat cumva sa spuna ca copilul se comporta neadecvat. Ea a negat ca striga.”

”Mi se pare straniu ca administratia nu s-a autosesizat pana acum. Nu au recunoscut nimic, a fost ceva in premiera. Imposibil ca nimeni sa nu auda.”

Astazi parintii au mers cu inregistrarea audio la administratia liceului.

Ion SIRETEANU, DIRECTORUL LICEULUI “SOCRATE”: “-Cum este posibil ca administratia sa nu fi stiut de situatie? -Am ajuns la concluzia ca este nevoie pentru fiecare clasa de sisteme de monitorizare audio si video. -Auzim pe hol cum elevii raspund la ore, spuneti ca nu stiati despre asta? -Este pentru prima data cand avem asa situatii.”

Profesoara a venit dimineata la scoala, ulterior insa a plecat, iar la telefon nu ne-a raspuns pentru o reactie. Aceasta activeaza in invatamant de 10 ani, iar de patru – la liceul “Socrate”. Parintii au cerut demisia acesteia si vor depune o plangere si la Ministerul Educatiei in care vor solicita ca aceasta sa nu mai poata ocupa functii similare. Directorul liceului spune ca vor cauta o alta invatatoare pentru aceasta clasa, pana atunci, lectiile vor fi tinute, pe rand, de alti invatatori din institutie.