Peste o suta de copii si profesori de la liceul Orizont s-au simtit rau si s-au adresat la medic, anunta Centrul de Sanatate Publica. Administratia scolii neaga, insa, si sustine ca numarul lor este de 20. Astazi la spital am gasit internati cinci elevi, iar medicii spun ca starea lor este de gravitate medie.

Publicat:13.09.2019, 16:31

Dupa ce au prelevat probe, specialistii urmeaza sa stabileasca daca e vorba de o intoxicatie alimentara sau de un virus.

Copiii au inceput sa se simta rau acum doua zile. Ieri dimineata patru au fost internati in spital, iar astazi inca unul. Acestia au intre 10 si 12 ani.

Stela CORNILOVA, VICEDIRECTORUL SPITALULUI CLINIC MUNICIPAL DE BOLI CONTAGIOASE PENTRU COPII: ”Toti au prezentat semne clinice pentru boala diareica acuta, febra, vome, scaune lichide, dureri in abdomen. Starea la momentul internarii este de gravitate medie.”

Responsabilii au fost alertati chiar de administratia institutiei Orizont din sectorul Ciocana. Medicul din scoala spune ca in jur de 20 de copii, dar si un angajat, au spus ca se simt rau si s-au adresat dupa ajutor.

Valentina CAMBUR, MEDICUL LICEULUI ORIZONT, FILIALA DIN SECTORUL CIOCANA: ”Ne-a batut alarma ca intr-o clasa au fost mai multi, am chemat medicina preventiva. Poate sunt si in oras asa cazuri, ori alimentataia, ori viroza."

Directorul liceului presupune ca este vorba de un virus, si nu de o intoxicatie.

Ahmet BILGI, DIRECTORUL LICEULUI ORIZONT, FILIALA DIN SECTORUL CIOCANA: “Este un virus, am auzit ca in multe scoli este acest virus. Nu credem sa fie de la alimentatie, dar peste cinci zile vor veni rezultatele si vom sti sigur motivul.”

“Mancarea se pregateste la noi, nu pot sa-mi explic ce este. La noi sunt conditii bune.

Astazi administratia a anuntat ca in blocul alimentar s-au facut actiuni de dezinfectie, pentru a preveni raspandirea unei eventuale infectii. Cei de la Agentia Nationala pentru Sanatate Publica si angajatii de la Agentia Nationala pentru Siguranta Alimentelor au demarat o ancheta. Intr-un comunicat emis de acestia se arata ca:

“La moment sunt depistate 128 de cazuri suspecte cu semne clinice de boala diareica acuta. Persoanele bolnave sunt izolate si primesc tratament medicamentos in conditii de stationar sau ambulatoriu.”

Stela CORNILOVA, VICEDIRECTORUL SPITALULUI CLINIC MUNICIPAL DE BOLI CONTAGIOASE PENTRU COPII: “Boala diareica acuta poate sa fie sub diferite forme incepand cu toxi infectie, gastro…, in functie de care portiune a tractului intestinal este afectata.”

Totodata, procurorii s-au autosesizat pe baza presupusei intoxicatii alimentare sau virale si au pornit un proces penal. 

“In zilele de 11 si 12 septembrie, un numar de peste 100 de copii si profesori s-au adresat la serviciul medical al liceului", se arata in comunicatul procuraturii.

Rezultatele analizelor, care urmeaza sa arate care este sursa imbolnavirii, vor fi gata in cinci zile.