Acuzat ca a fabricat un dosar pe cand era sef la Procuratura Anticoruptie, Viorel Morari spune ca totul este o razbunare din partea lui Alexandr Stoianoglo pentru faptul ca il critica. La randul sau, Procurorul General afirma ca Morari se victimizeaza. Intre timp, coproprietarul retelei de benzinarii, care a stat un an in puscarie apoi a fost eliberat, sustine ca Plahotniuc i-a spus ca Morari e cel care l-a bagat la puscarie.

Publicat:21.01.2021, 18:44

Igor Bors, coproprietarul retelei de benzinarii “Vento”, cel care ar fi victima unui dosar despre care acum se spune ca ar fi fost deschis fara temei de Viorel Morari, a iesit astazi in fata presei sa povesteasca istoria sa. El afirma ca a stat un an in puscarie pe nedrept, iar cand a iesit a aflat cine i-ar fi pus la cale dosarul. 

Igor BORS, COPROPRIETARUL RETELEI DE BENZINARII “VENTO”: “Abia dupa ce m-au eliberat, eu am avut o intalnire cu Plahotniuc, unde el m-a intrebat: Cum va ganditi, cine a vrut sa va ia afacerea?”  “Dar eu stiu sigur ca cunostea acea persoana care v-a spus despre relatia noastra cu Platon. El imediat mi-a spus ca acesta a fost Viorel Morari.”

Viorel MORARI, SEFUL SUSPENDAT AL PROCURATURII ANTICORUPTIE: “Unele motivari spun ca Bors s-ar fi intalnit in mai 2019 cu Plahotniuc si din cuvintele lui a inteles ca eu i-am fabricat dosarul. In mai 2019 nu era Morari sef al Procuraturii Anticoruptie.”

Morari aminteste de faptul ca pe data de 2 mai 2019 si-a dat demisia de la sefia Procuraturii Anticoruptie, pe care o detinea din 2016 invocand atunci presiuni din partea unor figuranti in anumite dosare pe care le avea pe rol. Igor Bors a fost retinut insa in martie 2018, el sustine ca atunci era de doar doua zile coproprietar al retelei de benzinarii si ca nu a inteles de ce i se incrimineaza o legatura de afaceri si tranzactii ilegale cu Veaceslav Platon. 

Igor BORS, COPROPRIETARUL RETELEI DE BENZINARII “VENTO”: “Peste tot scriau ca Platon si noi, compania noastra, avem legaturi economice. Niciodata nu am avut legatura cu acest om.”

Victor MUNTEANU, AVOCATUL LUI IGOR BORS: “Majoritatea documentelor pe care s-au bazat procurorii, s-a incercat in februarie 2019 evaziune fiscale in baza unei opinii subiective a unui inspector care nu s-a adeverit.”

Ulterior, dupa ce in functia de Procuror General a venit Alexandr Stoianoglo, acuzarea a fost retrasa, iar Igor Bors a fost eliberat, dupa un an in care a fost cercetat in arest. Pentru dosarul acestuia Viorel Morari este acum cercetat pe patru capete de acuzare - exces de putere, fals in acte publice, retinere sau arestare ilegala si tragerea la raspundere a unei persoane nevinovate. La randul sau seful suspendat al Procuraturii Anticoruptie spune ca el doar si-a facut meseria. 

Viorel MORARI, SEFUL SUSPENDAT AL PROCURATURII ANTICORUPTIE: “Nu Morari a emis mandatele de arestare si nu Morari a examinat legalitatea lor. Ele au fost emise de judecatori. Contestate, apoi Curtea de Apel a emis din nou arest.” 

Si afirma ca este victima unei razbunari. 

Viorel MORARI, SEFUL SUSPENDAT AL PROCURATURII ANTICORUPTIE: ,,Este o forma a razbunarii lui, a Procurorului General, Stoianoglo si a adjunctului sau Popov.” 

In replica, Procuratura Generala a scris ca:

“Este o reactie fireasca de victimizare si autoaparare a unui inculpat pentru a distrage atentia publicului de la abuzurile pe care le-a comis si problemele serioase pe care le are cu legea."

Viorel Morari este acum cercetat in libertate, dupa ce ieri judecatoria Chisinau cu sediul in sectorul Ciocana a respins demersul procurorilor de a-l aresta pentru 30 de zile.