Presedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declara ca nici acum, la cateva ore distanta de 1 octombrie, autoritatile nu cunosc daca Gazprom va sista sau nu livrarile de gaze naturale. Sefa statului spune ca tara noastra are rezerve de gaz pentru cateva saptamani, apoi vor fi puse in aplicare planurile de achiziie de gaze din alte surse. Declaratiile au fost facute in cadrul unei conferinta de presa. 

Ultimul update: 30.09.2022, 10:56 Publicat:30.09.2022, 10:35

„Cunoasteti ca avem rezerve de gaze pentru o anumita perioada, nu foarte mare, in jur de cateva saptamani si in cazul in care Gazprom va decide sa deconecteze Republia Moldova in pofida contractului, vom consuma aceste rezerve si ulterior Guvernul va pune in aplicare celelalte planuri de achizitie de gaze din alte surse. Nu stim la moment cum va proceda Gaprom, chiar daca au ramas ore numare pana la 1 octombrie si daca vom fi deconectati, repet, in pofida faptului ca avem un contract pentru urmatorii patru ani, asta va insemna ca Gazprom nu vrea sa vanda la un pret mai mic asa cum stabileste contractul care incepe cu 1 octombrie”, a spus Maia Sandu.  

Totodata, sefa statului a adaugat ca pe partea de energie electrica, autoritatile analizeaza toate scenariile posibile. Aceasta a spus ca se discuta si cu Tiraspolul si cu Ucraina, dar si cu alti potentiali distribuitori de energie. 

„Evident ca Republica Moldova fiind conectata in reteaua INSSE poate sa procure energe electrica. Aici intrebarea este in raport cu pretul”, a adugat Maia Sandu. 

Comisarul European pentru Buget si Administratie, Johannes Hahn, a precizat insa ca in cazul in care Gazprom va sista livrarile de gaz, autoritatile europene vor face totul ce le sta in puteri pentru a ajuta Republica Moldova. 

„In cazul in care avest lucru se va intampla, noi am vazut de fapt ca Rusia nu isi onoreaza niciun fel de obligatiuni, nu isi respecta angajamentele. Vom face totul ce ne sta in puteri si aceasta a fost una din temele discutiei, sa vedem cum cu adevarat am putea sa ajutam Republica Moldova in aceasta situatie, sa benificieze de volumul necesar de gaz si la un pret rezonabil. Acesta este scopul nostru, din motiv ca suntem absolut constienti de constrangerile financare si bugetare din tara dumneavoastra. Este inamaginamil sa punem o presiune si mai mare pe bugetul RepubliciiMoldova”, a declarat Johannes Hahn. 

Ieri, ministrul Infrastructurii si Dezvoltarii Regionale, Andrei Spinu, a anuntat ca Gazprom nu a confirmat inca daca va continua sau nu livrarile de gaz pentru Republica Moldova. Insa, in cazul in care Gazprom va respecta contractul semnat cu Moldovagaz anul trecut, din 1 octombrie Republica Moldova urmeaza sa plateasca in conformitate cu noua formula de calcul al costului gazelor naturale, 1 050 de dolari pentru o mie metri cubi de gaz. 

Luni, in cadrul emisiunii In PROfunzime, ministrul Infrastructurii si Dezvoltarii Regionale, Andrei Spinu, a spus ca Gazpromul a refuzat sa ofere un raspuns in legatura cu livrarile de gaz incepand cu luna octombrie, insa a dat asigurari ca guvernul face tot posibilul ca oamenii sa aiba in continuare gaz. Pe 10 septembrie, Andrei Spinu, a spus ca dupa discutiile cu directorul Gazprom, Alexei Miller, nu a inteles daca Republica Moldova va fi deconectata de la gaz dupa 1 octombrie. Asta dupa ce Miller i-a spus ca nu doreste sa extinda termenul pentru efectuarea auditului datoriilor Moldovagaz. Chiar si asa acesta mentiona ca in cazul in care vom fi deconctati, nu va fi din cauza auditului, dar din vina ca se schimba formula de calcul, iar pretul gazului va fi unul mai avantajos pentru noi. Declaratii au fost facute in cadrul unei emisiuni televizate de la Moldova 1.

Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.