Ministrul Infrastructurii si Dezvoltarii Regionale, Andrei Spinu, a declarat ca dupa discutiile cu directorul Gazprom, Alexei Miller, nu a inteles daca Republica Moldova va fi deconectata de la gaz dupa 1 octombrie. Asta dupa ce Miller i-a spus ca nu doreste sa extinda termenul pentru efectuarea auditului datoriilor Moldovagaz. Chiar si asa Spinu spune ca in cazul in care vom fi deconctati, nu va fi din cauza auditului, dar din vina ca se schimba formula de calcul, iar pretul gazului va fi unul mai avantajos pentru noi. Declaratii au fost facute in cadrul unei emisiuni televizate de la Moldova 1.
„Din discutiile cu Miller nu am inteles daca vor deconecta Republica Moldova de la gaz sau vor continua livrarile dupa data de 1 octombrie. Nu am primit un raspuns, pentru ca eu i-am spus, faptul ca dumneavoastra solicitati ca auditul sa se faca pana la 1 octombrie nu este realist si am solictat sa se extinda. In momentul in care a spus ca nu doreste sa extinda termenul mai mult de 1 octombrie, perceptia mea este ca daca vom fi deconectati, vom fi deconectati nu din cauza auditului, dar din simplu motiv ca se schimba formula si Moldova trebuie sa primeasca gaz la un pret mult mai avantajos decat in luna septembrie, si probabil acesta ar fi un motiv”, a spus Andrei Spinu.
Totodata, ministrul Infrastructurii si Dezvoltarii Regionale a mentionat ca pana in prezent au fost discutate doua aspecte importante pentru Gazprom, achitarea la timp a gazului si efectuarea auditului al datoriilor Moldovagaz. Andrei Spinu spune ca autoritatile de la Chisinau nu au spus niciodata ca nu vor sa faca auditul, acesta insa a durat din vina unor motive obiective ce tin cont de situatia de securitate din regiune.
„Am informat Gazpromul ca a fost semnat contractul pentru realizarea acestui audit. In protocolul pe care l-am semnat figura data de 1 mai, insa vreau sa reamintesc ca tocmai in momentul in care noi am initiat licitatia pentru a selecta compania s-a inceput razboiul Federatiei Ruse in Ucrain. In acel moment nicio companie nu a dorit sa vina in Republica Moldova, din motive de securitate si ne-au spus direct, nu putem partica, aveti razboi la hotar. A mai fost o tentativa, la fel nu a participat nimeni, abia in vara au participt cateva companii si prin negocieri directe s-a ajuns sa se semneze un contract cu doua companii. Despre toate acestea noi am anunta Gazpromul. N-am spus niciodata ca nu vrem sa facem auditul. Da, a durat, dar a durat din motive obiective, tinand cont de situatia regionala”, a declarat Spinu.
Ministrul a precizat ca datorita faptului ca statul este actionar minoritar in cadrul societatii Moldovagaz, autoritatile trebuie sa intelega cum s-a format aceasta datorie, cine este responsabil pentru ea, inainte ca sa statul sa agreeze orice tip de intelegere intre Moldovagaz si Gazprom pe recuperarea acelei datorii.
„In acest sens pana la sfarsitul lunii ianuarie 2023 rezultatele auditului trebuie sa fie clare. Noi am solicitat pana pe 31 martie sa se extinda acest termen, sa vedem totusi care este aceasta datorie, cum ea s-a format. Or, Moldovagaz este o companie fiica a Gazprom. 65% din compania Moldovagaz este detinuta de Gazprom. Moldova detine doar 35%. In momentul in care este o datorie intre Moldovagaz si Gazprom, nu este o datorie a Guvernului fata de Gazprom. Este o datorie a Moldovagaz fata de Gazprom. Eu cred ca tinand cont ca avem un contract pe 5 ani, sase luni nu fac diferenta”, a adaugat ministrul Infrastructurii si Dezvoltarii Regionale, Andrei Spinu.
Pe 31 august, ministrul Infrastructurii si Dezvoltarii Regionale, Andrei Spinu, a vorbit la telefon cu directorul general Gazprom, Alexei Miller, despre realizarea auditului datoriei, despre capacitatea de plata a Moldovagaz a pretului ridicat pentru gaz si despre perspectivele livrarii de gaze pentru iarna care vine. Chiar daca Spinu a cerut pana la 31 martie, termenul de realizare a auditului a fost extins doar pana la 1 octombrie.
Doua companii, din Norvegia si Marea Britanie, vor efectua auditul pretinselor datorii ale Мoldovagaz catre Gazprom. Agentia Proprietatii Publice a anuntat astazi ca a semnat contractul care a fost negociat direct, in urma unei decizii luate acum doua luni de Comisia pentru Situatii Exceptionale. Cele doua companii se obliga sa faca auditul datoriilor la gazele livrate Republicii Moldova, pe malul drept al Nistrului, pana pe 30 ianuarie, anul viitor.
Potrivit contractului semnat intre Moldovagaz si Gazprom la sfarsitul anului trecut, care a fost negociat de ministrul infrastructurii Andrei Spinu, partea moldoveneasca urma sa realizeze un audit al datoriilor pe care tara noastra le-ar avea fata de gigantul rus pana la data de 1 mai 2022. In baza acestuia, urma sa fie stabilit calendarul de achitare a datoriilor care, potrivit rusilor, ar constitui o suma mai mare de 700 de milioane de dolari. In aprilie, premierul Natalia Gavrilita a anuntat ca din cauza razboiul din Ucraina, nicio companie europeana nu s-a oferit sa faca auditul, iar din acest motiv Chisinaul nu a reusit sa respecte prevederile contractuale. La data de 13 iunie, Comisia Situatii Exceptionale a emis o dispozitie prin care a imputernicit Agentia Proprietatii Publice sa initieze negocieri directe cu companii juridice si financiare internationale care sa efectueze auditul.
La inceputul lunii directorul Moldovagaz, Vadim Ceban, a reamintit ca incepand cu 1 octombrie formula de calcul a costului gazelor naturale se va modifica. Totodata acesta anunta ca in prezent Moldovagaz se afla in proces de consultari cu ANRE cu privire la modificarea si completarea Regulamentului privind furnizarea gazelor naturale.
Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.