Ministrul Infrastructurii si Dezvoltarii Regionale, Andrei Spinu, sustine ca Gazpromul a refuzat sa ofere un raspuns in legatura cu livrarile de gaz incepand cu luna octombrie, insa a dat asigurari ca guvernul face tot posibilul ca oamenii sa aiba in continuare gaz. Declaratiile au fost facute in cadrul emisiunii In PROfunzime.

Ultimul update: 26.09.2022, 21:52 Publicat:26.09.2022, 21:52

Andrei SPINU, MINISTRUL INFRASTRUCTURII SI DEZVOLTARII REGIONALE: "Nu se cunoaste daca vom avea gaz sau nu dupa 1 octombrie, in acelasi timp noi mentinem comunicarea si vom vedea in zilele urmatoare daca vor livra sau nu, dar traditional Gazprom nu ofera un raspuns din timp. Indiferent de scenariu pentru luna octombrie noi suntem asigurati."

Intrebat despre ce se va intampla dupa o posibila sistarea a gazelor, Andrei Spinu sustine ca Republica Moldova are rezerve destule pentru o perioada.

Andrei SPINU, MINISTRUL INFRASTRUCTURII SI DEZVOLTARII REGIONALE: "Inca din august am spus ca guvernul face tot posibilul ca oamenii sa aiba in continuare gaz. Avem rezerve de aproximativ 35 milioane de metri cubi. Din 1 octombrie daca nu vom primi  gaz de la gazprom, acest gaz va fi utilizat si livrat cetatenilor. O parte este in sistemul de trensport a Romaniei si alta parte este in sistemul de transport international."

Ulterior, Andrei Spinu a mentionat ca daca vor fi sistate livrarile de gaze pentru Moldova, Transnistria va trebui sa isi procure gaz ca si Republica Moldova.

Andrei SPINU, MINISTRUL INFRASTRUCTURII SI DEZVOLTARII REGIONALE: "Transnistria va trebui sa cumpere gaz la pretul de piata asa cum va cumpara si malul drept si toti cetatenii din tara noastra. Noi vom fi in discutii in momentul cand ei vor comanda cantitatea de gaz necesara pentru malul stang, Moldovagaz sau Energocom il va procura si va fi livrat, cu plata in avans. Daca nu vor fi capabili sa achite, din cate cunosc au cantitati de carbune care ar fi suficient pentru doua luni sa reziste in perioada urmatoare."

Astazi, presedintele Maia Sandu, a mentionat ca din cauza escaladarii razboiului din Ucraina, exista riscul ca Gazprom sa sisteze livrarile de gaz catre Moldova. Insa, a dat asigurari ca autoritatile examineaza toate scenariile posibile pentru a nu lasa tara fara resurse energetice din octombrie. Moldova are rezerve de gaz stocate in Romania, suficiente pentru o luna.

Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.