Comisia Electorala Centrala a aprobat astazi  raportul cu privire la rezultatele alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie. Documentul urmeaza sa fie transmis la Curtea Constitutionala, iar peste cel mult o saptamana, magistratii de acolo se vor pronunta privind legalitatea scrutinului, dar si a madatelor de deputat care urmeaza a fi validate.

Publicat:19.07.2021, 20:03

Astfel, cu votul tuturor membrilor Comisiei Electorale Centrale prezenti la sedinta, raportul de totalizarea a rezultatelor alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie a fost aprobat. Documentul a fost transmis deja la Curtea Constitutionala.

Daniela ANDREEV, REPORTER PRO TV: „Iar magistratii Inaltei Curti au la dispozitie, conform legii, 5 zile pentru a confirma sau infirma rezultatul scrutinului. Acest lucru se poate intampla dupa solutionarea definitiva a contestatiilor de catre instantele de judecata.”

In cazul in care Curtea Constitutionala valideaza scrutinul, atunci prima sedinta a noului Parlament se va convoaca in cel mult o luna, dupa ce presedintele Maia Sandu va semna un decret de constituire a noului legislativ. Dupa ce noul Parlament intra in exercitiu, urmeaza consultarile cu sefa statului pentru a fi inaintata o candidatura la functia de prim-ministru care trebuie votata de cel putin 51 de deputati. Din acel moment atat Parlamentul nou ales cat si Guvernul se pot apuca de lucru. Unii reprezentanti ai PAS, partid care a obtinut 63 de mandate dupa alegeri, au declarat ca asta s-ar putea intampla la inceputul lunii august.