Cel mai mare producator de covoare din tara, unul din cei mai mari exportatori cu sediul in orasul Ungheni anunta ca in plina pandemie statul i-a scos de pe conturi un milion de lei. Din aceasta cauza firma, care este si asa afectata de criza provocata de coronavirus, nu poate achita la timp salariile celor peste 400 de angajati. Pe de alta parte, Serviciul Fiscal sustine ca actiunea este una legala, iar banii sunt o datorie neachitata la timp de intreprindere. 

Publicat:31.03.2021, 21:41

Administratia fabricii “Covoare Ungheni” sustine ca Serviciul Fiscal de Stat a extras ilegal circa un milion de lei de pe conturile firmei, fara sa anunte compania si fara sa prezinte un motiv clar. 

Nicolas NICULA, PRESEDINTELE CONSILIULUI DE ADMINISTRATIE AL FABRICII DE COVOARE:“Deci, noi avem datorie la furnizorii de materie prima. Noi avem salariati, 400 de persoane lucreaza in companie. Astazi, noi avem probleme cu plata salariilor la muncitori.”

Administratia mai spune ca reprezentantii statului au calculat penalitati care au ajuns la circa trei milioane de lei. Intr-un mesaj, reprezentantii Serviciului Fiscal de Stat ne-au comunicat ca suma a fost extrasa pentru ca fabrica a acumulat datorii la stat in primavara anului trecut. 

“In acest context, Serviciul Fiscal de Stat a aplicat un tratament de conformare voluntara prin informarea si notificarea entitatii privind necesitatea onorarii pe deplin si in termen a obligatiunii fiscale fata de buget, care insa nu a dat rezultatul scontat. Astfel, in luna octombrie 2020, Serviciul Fiscal de Stat a aplicat masuri de asigurare privind incasarea restantei conform prevederilor Codului fiscal.”se arata in mesaj. Pe de alta parte, administratia fabricii spune ca datoriile respective au fost achitate deja.

Nicolas NICULA, PRESEDINTELE CONSILIULUI DE ADMINISTRATIE AL FABRICII DE COVOARE: “Noi le-am achitat pe acelea, dar sunt altele curente.”

Covoare Ungheni este cel mai mare angajator din raionul Ungheni, iar in 2019 inainte de criza provocata de pandemie a operat exporturi in valoare de 14 milioane de dolari.