Incepand cu 1 ianuarie 2021 cererea de reexaminare a pensiei pentru limita de varsta poate fi depusa in mod electronic, prin intermediul paginii web a Casei Nationale de Asigurari Sociale www.cnas.md, accesand bannerul „e-Cerere Reexaminare pensie”, sau prin portalul guvernamental al serviciilor publice www.servicii.gov.md. 

Publicat:02.01.2021, 11:10

Urmati doar cativa pasi simpli pentru depunerea cererii, dintre care introducerea IDNP-ui beneficiarului si a datei de nastere.

In cazul, in care nu aveti posibilitatea de a depune cererea online pentru reexaminarea pensiei, o puteti  depune pe suport de hartie. Atunci solicitantul se prezinta la Casa Teritoriala de Asigurari Sociale, conform vizei de domiciliu, cu buletinul de identitate in original si copie.

Totodata, cererea pentru reexaminarea pensiei pentru limita de varsta poate fi depusa la subdiviziunea teritoriala de un reprezentat desemnat prin procura.

Reamintim, ca de la 1 ianuarie 2021 dreptul la reexaminarea pensiei pentru limita de varsta il au beneficiarii de pensii, stabilite dupa 1 ianuarie 1999, care au realizat un stagiu de cotizare dupa stabilirea acestui drept de la 7 la 10 ani. Potrivit estimarilor, mai bine de 18 mii de pensionari vor depune cereri pentru reexaminarea pensiei.

De mentionat, ca noile drepturi la pensie se acorda incepand cu luna urmatoare celei in care a fost depusa cererea si actele necesare la organul teritorial de asigurari sociale. Majorarea pensiei dupa reexaminare depinde de durata stagiului de cotizare si marimea venitului asigurat.

Va mai comunicam, ca incepand cu 1 ianuarie 2021 beneficiarii de pensii  pot sa-si programeze vizita la CTAS in regim online prin intermediul paginii web a CNAS www.cnas.md, accesand bannerul ”Programare online la CTAS”.