Chiar daca este ultima zi de scrutin pentru prezidentialele din Romania, sectiile de votare din Chisinau nu au fost luate cu asalt, asa cum s-a intamplat la alegerile anterioare. Asta pentru ca diaspora a avut la dispozitie trei zile pentru a vota. Pana la aceasta ora in Moldova au votat aproape 42 de mii de alegatori, iar in Romania peste opt milioane, adica aproape 46 la suta din totalul de alegatori asteptati la urne.

Publicat:10.11.2019, 19:10

In anul 2014, mii de moldoveni cu cetatenie romana inghetau in strada, asteptand ore in sir ca sa voteze presedintele Romaniei. 

Iulia SARIVAN, REPORTER PRO TV: „Astazi oamenii nu trebuie sa astepte ore in sir pentru a-si exercita dreptul la vot. Alegatorilor care vin la sectia de votare cu numarul 448 nu le trebuie decat cateva minute pentru a face acest lucru.” 

Acesti doi soti spun ca au participat la toate scrutinele. Astazi totul a avut loc rapid, insa si-au amintit ca acum cativa ani asteptau mai bine de o ora la coada pentru a vota. 

„- Pana unde era coada, va mai aduceti aminte? - Putea sa ajunga si la Bodoni, putea sa dureze o ora.” 

Pentru ca toata diaspora romana a avut la dispozitie tocmai trei zile pentru a vota, sectiile de votare nu s-au aglomerat nici macar in ultima zi. Acesti doi soti au venit de mana sa voteze. Spun ca toata familia lor este in Romania, iar ei, aici, spera la un viitor mai bun. 

„Pentru ca sa aiba oamenii acolo de munca pe loc, sa nu se duca peste hotare, sa creasca nepoteii alaturi de copii nostri.” 

Spun ca Romania le este a doua casa. 

„- Cat de des mergeti in Romania? - Acum des, s-a nascut nepotelul si mergem mai des, eu mai mult sunt acolo.” 

Iar familia Buliga si-a luat la vot si cei doi copii. Spun ca Moldova si Romania trebuie sa fie fara hotare si le spun si celor mici acest lucru.  

Dumitru BULIGA, ALEGATOR: „Am solicitat redobandirea cetateniei dat fiind faptul ca ma leaga strans de trecutul istoric pe care il avem.” 

Nici la sectia de votare de la consulatul Romaniei nu a fost astazi aglomeratie, asa cum era acum cinci ani. 

„Avem patru ore, am obosit cum sa nu obosim.” 

In ultima zi de scrutin, sectiile de votare vor activa pana la ora 21:00. Programul poate fi insa prelungit pana la miezul noptii daca se va inregistra un flux sporit de alegatori.