Deputatul PPDA, Chiril Motpan, a declarat ca a primit un raport de informatii din partea Agentiei "Moldsilva" cu privire la situatia in mai multe domenii de interes public. I-au fost oferite detalii cu privire la o serie de cazuri de taieri ilegale de lemne – atat cele mediatizate, cat si cele nemediatizate.

Publicat:15.02.2021, 13:04

Chiril MOTPAN, DEPUTAT PPDA: "Pe parcursul anului 2020, au fost depistate 330 de actiuni ilicite, efectuate cu implicarea personalului serviciului silvic, inclusiv taieri ilicite de paduri, pasunat ilicit, braconaj si alte contraventii. Prejudiciul cauzat fondului forestier pe cazurile date constituie 2434,7 mii lei, dintre care au fost recuperate 515,2 mii lei.

In cadrul a peste 4000 de revizii, personalul Moldsilva a depistat taierea ilicita a unui volum de peste 700 metri cubi de lemn. Mai multi ingineri, sefi de ocoale silvice, padurari etc. ar fi fost sanctionati disciplinar, inclusiv concediati.

In afara reviziilor, ar fi fost efectuate si aproape 2000 de raiduri, inclusiv impreuna cu structurile de politie.

Cu privire la cazul din comuna Bujor, mi s-a comunicat ca in patru cantoane silvice au fost taiati ilegal 1412 arbori, cu un volum total de 480 metri cubi, cu complicitatea padurarilor responsabili de aceste ocoale si a altor persoane cu functii de raspundere. Mi s-au comunicat si masurile adoptate impotriva acestora: concedieri si mustrari in baza unor anchete de serviciu, indicand de fiecare data numele persoanelor invinuite.

Cu privire la cazul de taiere ilicita de paduri din Rezervatia Plaiul Fagului, institutiile de resort au descoperit ca padurarul unui ocol silvic, in complicitate cu proprietarul unei unitati de transport, a decis sa instraineze o cantitate de masa lemnoasa taiata in mod legal, in cadrul lucrarilor curente, dar neraportata in actele finale. Cazul este inca in proces de examinare la instantele responsabile, urmand sa fie stabilite masurile de pedeapsa. In fiecare caz, au fost mentionate numele persoanelor invinuite."

Totodata, in raportul primit, i-au fost prezentate unele probleme legate de activitatea persoanelor fizice si juridice care arendeaza sectoare din fondul forestier si cinegetic, lipsa unor proiecte de gospodarire, lipsa unor acte necesare, edificarea ilegala a unor constructii, lipsa delimitarii exacte a sectorului arendat, atitudini neprincipiale ale persoanelor responsabile.

Chiril MOTPAN, DEPUTAT PPDA: "In aceste cazuri, in perioada 2017-2020, ar fi fost pornite peste 200 de cauze civile impotriva arendasilor, o buna parte dintre ele vizand recuperarea prejudiciilor, rezilierea contractelor, plata datoriilor, restabilirea fondului forestier afectat. In principiu, este vorba de procese ce ar forta arendasii sa-si plateasca datoriile si sa compenseze pagubele cauzate. La ziua actuala, pe rolul instantelor judecatoresti nationale, se examineaza 46 cauze civile intre arendasii fondului forestier si Agentia „Moldsilvaˮ, cu o valoare a actiunii de 1 174 737,44 lei.

In cele din urma, autorii documentului au tinut sa clarifice tipurile de taieri legale de padure efectuate si in prezent. Scopul principal al acestora este salvarea de coplesire a speciilor valoroase, curatirea, rarirea pentru ingrijirea individuala a arborilor valorosi, taierea de igiena, taierea de regenerare (taieri urmate de reinsamantari), taierile ce vizeaza conservarea sau reconstructia unor arborete valoroase. Aceste taieri se executa conform unui plan – dar care, in conditii de pandemie si ale lipsei fortei de munca, nu a fost realizat: nu au fost demarate si/sau nu au fost finalizate taierile silvice pe o suprafata de 394,5 ha cu un volum total brut de 11055 metri cubi. Or, aceste taieri considerate „necesare”, afirma reprezentantii „Moldsilva”, tocmai ca ar asigura sanatatea padurii.

Concluzia pe care mi-am facut-o pe baza lecturii acestui raport este ca responsabilii de la „Moldsilva” incearca sa-si tina sub control propriul domeniu, prin actiuni decise, inclusiv prin mii de raiduri si revizii, si sunt dispusi la colaborare cu alte structuri responsabile, dar sunt luati prin surprindere de factori precum reaua-credinta a propriilor angajati si a arendasilor, indiferenta cetatenilor, faptul ca situatia padurilor este privita ca inesentiala, faptul ca se mediatizeaza excesiv un caz sau altul de taiere de padure dar in presa nu se acorda atentie caracterului sistemic al acestor probleme. Nu in ultimul rand, situatia pandemica si lipsa fortei de munca a afectat realizarea unor masuri planificate. Si, as indrazni sa presupun, masurile luate impotriva celor care au admis ilegalitati au fost insuficient de dure.

As mentiona, in plus, ca aceste lucruri ar trebui comunicate sistematic cetatenilor, organelor de presa, structurilor responsabile, nu doar la solicitarea unui deputat. Doar o constientizare acuta a situatiei de catre intreaga societate ar permite intelegerea ei si luarea de masuri adecvate."