Cireșele de la Glodeni vor ajunge și în acest pe mesele europenilor. Copacii din livada lui Valeriu Gheorghiță sunt plini de floare, iar asta prevestește o roadă bogată. Alături de fiul său, agricultorul a reușit  să-și dezvolte și să-și modernizeze livada, după ce a beneficiat recent de subvenții din partea statului și a construit câteva camere frigorifice. Pe lângă cireși cei doi mai cresc și caiși, iar fructele au cucerit deja piețele din Europa.

Publicat:04.04.2024, 18:48

La Glodeni cireșii și caișii sunt în floare. Este tabloul din livada lui Valeriu Gheorghiță, care se întinde pe o suprafață de 28 de hectare. Bărbatul are șapte soiuri de cireșe, timpurii, semitimpurii și târzii.

Valeriu GHEORGHIȚĂ, PROPRIETARUL LIVEZII:  „Au fost plantate în așa mod încât să fie bine pentru polenizare, al doilea pentru cules. Nu poți avea suficienți culegători într-o zi. Prelungim perioada de coacere într-o lună, le colectăm și depozităm în camere frigorifice.”

Valeriu Gheorghiță trăiește prin livada sa și are un vis, să o dezvolte și să o modernizeze. Între timp livada îl răsplatește cu roadă, care a ajuns și în țările europene.

Valeriu GHEORGHIȚĂ, PROPRIETARUL LIVEZII:  „A fost piața Rusiei până anul trecut, un camion a ajuns acolo restul în Europa. Au ajuns în Franța. Forța de muncă era suficientă, dar pe an ce trece e tot mai puțină. Apelăm la zilierii din satele vecine care fie sunt remunerați la sfârșit de zi fie la cateva zile.”

Pasiunea și dragostea pentru agricultură i-a fost transmisă și fiului său, care are grijă de o livadă de caise. Pe cele 11 hectare de pâmănt se regăsesc doua soiuri de caise, care au ajuns pe piața din Belarus sau Letonia.

Ion GHEORGHIȚĂ, MANAGER VÂNZĂRI: Anul trecut am avut prima roadă. Se merită, am zis suntem în trative, facem condiții, vrem să implimentă Global Gape ca să putem exporta în Europa și deja rezultatele, să fie ma bune decât anul trecut când au fost înghețuri.”

Livada este dotată cu irigare subterană, iar datorită sprijinului financiar oferit de AIPA, antreprenorul a construit un depozit frigorific cu atmosferă controlată și a beneficiat de subvenții din partea statului.

Cei doi sunt entuziasmați și cred că totul efortul pe care îl depun urmează să le fie recunoscut și în afara țării și speră să impresioneze cât mai mult piața europeana. Din acest motiv zilnic încearcă să devină mai competitiv și să-și modernizeze livada.