Faceau bani negri pe seama persoanelor care si-au pierdut capacitatea de munca. Asta anunta ofiterii CNA care spun ca au descoperit o schema ilegala la Consiliul National pentru Determinarea Dizabilitatii. Functionari de acolo luau sute de euro ca sa elibereze acte pentru pacienti, unii din ei neavand vreo infirmitate. Sapte persoane, dintre care trei medici-experti, au fost retinute.

Publicat:18.08.2020, 18:24

In imaginile video publicate de Centrul National Anticoruptie se vede cum doua angajate din Rezina ale Consiliului National pentru Determinarea Dizabilitatii primesc bani, pe rand, de la mai multe persoane care intra in biroul lor. Intr-o scena se vede o bancnota de 50 de euro. 

Reprezentantii CNA sustin ca, oferind mita, si persoane sanatoase reuseau sa obtina certificate privind incapacitatea de munca, asigurandu-si astfel pensii speciale de la stat. Pentru un certificat fals se luau de la 250 pana la 600 de euro.

Mai mult decat atat, si persoane cu dizabilitati ar fi fost sunate de functionari care le cereau bani pentru a le perfecta actele. Directorul interimar al institutiei ne-a spus ca nu exclude faptul ca unii angajatii ar fi putut lua mita. 

Stela PANZARU, DIRECTOR INTERIMAR CNDDCM:  "Referitor la toate cazurile, colaboram in privinta posibilei propuneri a mitei, colaboram cu organele respective. Despre asa cazuri nu se cunoaste, daca au fost anterior asa cazuri, s-a remis catre organele competente."

Ministerul Sanatatii, in subordinea caruia este Consiliul National pentru Determinarea Dizabilitatii si Capacitatii de Munca, condamna actele de coruptie printre angajati si reitereaza importanta respectarii prevederilor legislatiei.

MINISTERUL SANATATII, MUNCII SI PROTECTIEI SOCIALE: “Mentionam ca atat institutia vizata, cat si Ministerul vor coopera cu organele de drept pentru a oferi toate informatiile necesare privind elucidarea cazurilor investigate.” e scirs in comunicatul ministerului."

Potrivit CNA, in acest moment 20 de persoane sunt suspectate in cele peste 40 de cauze penale pornite in jurul acestei scheme. Sapte au fost retinute pentru 72 de ore, printre ele find si trei medici experti. Functionarii sunt cercetati pentru corupere pasiva si risca pana la zece ani de puscarie, amenzi si privarea de dreptului de a mai ocupa anumite functii publice.